Počinje Sterijino pozorje

Sterijino pozorje otvara se večeras u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), besedom glumca Stevana Gardinovačkog i predstavom "Rođeni u YU", grupe autora u režiji Dina Mustafića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Sterijino pozorje otvara se večeras u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), besedom glumca Stevana Gardinovačkog i predstavom "Rođeni u YU", grupe autora u režiji Dina Mustafića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na 56. Pozorju biće izvedeno sedam takmičarskih predstava, u selekciji nacionalne drame i pozorišta, koje je odabrala umetnička direktorka i selektorka Ksenija Radulović.

Osim predstave koja otvara festival, sterijanska publika imaće priliku da vidi i dramu "Metamorfoza", po tekstu Ovidija u režiji Aleksandra Popovskog i izvođenju JDP.
"Pazarni dan", po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina izvešće Atelje 212 dok će se Zvezdara teatar predstaviti dramom "Život u tesnim cipelama", autora Dušana Kovačevića koji je i reditelj predstave.
Narodno pozorište u Subotici izvešće predstavu "Kukavičluk", koja je autorski projekat Olivera Frljića, a takođe subotički teatar "Kostolanji Deže" nastupiće s delom "Kišinjevska ruža", prema tekstu Ota Tolnaija u režiji Andraša Urbana.
Jedina predstava inostranog pozorišta, rađena prema tekstu srpskih pisaca, je "Barbelo" autorke Biljane Srbljanović, rediteljke En Bizan u izvođenju švajcarskog teatra "Komedija" iz Ženeve.
Za festivalski program "Krugovi" izabrane su dve inostrane predstave koje bi, kako je ranije obrazložila selektorka, trebalo da odražavaju predloženi "lajt motiv" tog segmenta Pozorja – "Granice".
Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane izvešće predstavu "Proklet bio izdajica svoje domovine", autorski projekat Olivera Frljića, a Vroclavski teatar iz Poljske gostovaće na festivalu s delom "Transver", takođe autorskim projektom Jana Klate.

Organizatori Sterijinog pozorja predložili su Ministarstvu kulture da ponovo bude uvedena novčana premija za najbolju festivalsku predstavu u celini, izjavio je direktor festivala Milivoje Mlađenović. Napomenuvši da je resorni ministar Predrag Marković podržao tu inicijativu, čije bi ostvarivanje bilo veliko "ohrabrenje našim dramskim piscima i pozorištima", Mlađenović je izrazio nadu da će odluka o tome biti doneta tokom festivala, koji traje do 3. juna. Novčani iznos, koji bi Ministarstvo kulture obezbedilo za najbolju predstavu Pozorja, pobedničko pozorište utrošiće za produkciju novog komada rađenog po domaćem dramskom tekstu, rekao je on i podsetio da je ta nagrada "iščezla" pre 16 godina, najverovatnije iz finansijskih razloga.

Sterijino pozorje će se uključiti u humanitarnu akciju Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece "Život", tako što će prihod od prodatih 100 ulaznica, u ukupnom iznosu od 80.000 dinara, uplatiti za pomoć u lečenju obolelih od Batenove bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.