UNS: Preispitati otkaze u Dnevnik holdingu

Udruženje novinara Srbije traži da poslovodstvo Dnevnik holdinga preispita odluku o otpuštanju 18 radnika koji su u štrajku zbog 11 neisplaćenih plata.

Udruženje novinara Srbije traži da poslovodstvo Dnevnik holdinga preispita odluku o otpuštanju 18 radnika koji su u štrajku zbog 11 neisplaćenih plata.

Za UNS je sporno obrazloženje poslodavca da je štrajk nezakonit jer se protiv njega izjasnio većinski sindikat. UNS podseća da je prema Zakonu o štrajku pravo zaposlenih da obustave rad bez obzira da li je sindikat protiv, ukoliko većina zaposlenih u preduzeću ili pojedinim njegovim delovima donese odluku o stupanju u štrajk, a taj uslov u Dnevnik holdingu je, navodi UNS, ispunjen.

Ističe se da sindikat po prirodi svog postojanja treba da štiti zaposlene umesto da se protivi štrajku kao načinu borbe za prava zaposlenih.

  • bivši dnevnikovac

    03.08.2011 14:19
    270 radnika su pravno i sindikalno legitimsani subjekt stupanja u štrajkove, dok 27-oro (njih 10% od svih zaposlenih) samo prost zbir pojedinaca koji ne samo da nisu, kao takvi, sindikalno organozovani, već su u sukobu i sa sopstvenim sindikatom i sa posovodstvom, što je nonsens. Kad bi bilo drugačije, onda bi i jedan jedini radnik mogao da proglasi štrajk (pa da bira hoće li sesti na trotoar ili će otići na pecanje). Takve ''štrajkače'' ne štiti nijedan zakon (i nijedan sindikat), pa se - ako se brzo ne predomisli - otkaz nameće kao jedino logično rešenje. UNS (udruženje novinara) se vrlo detinjasto i nekompetentno uključilo u igru. Konkretna štamparija nije novinska kuća koja izdaje list Dnevnik, već je samo organizacija u ulozi davaoca isključivo grafičke usluge. Ni list Dnevnik, ni novinari u njemu, nisu ugroženi, jer su s lakoćom našli način da novine nesmetano izlaze. UNS se dakle razgalamio u vetar, češući se tamo gde ga ne svrbi.
  • Rade

    02.08.2011 10:33
    Farsa
    Čudno je da niste imali ovakav stav kada su bili u štrajku svi zaposleni prošle godine a sada kada su u štrajku 27 radnika od 270 u holdingu odjednom postajete dušebrižnici i borci za radnička prava, pitam se samo po čijem nalogu
    Dali je ovu podršku naručio isti onaj koji je nagovorio ove ljude da krenu u štrajk ne razmišljajući o posledicama koje mogu da proisteknu iz svega ovoga.
    O razlozima za štrajk ne treba ni raspravljati jer su oni nepobitni ali vreme i način na koji se to dešava baca sumnju na sva ova dešavanja.
    Većina štrajkača je primilo 3 plate više nego iko u Dnevniku a i visina primanja je mnogo veća od primanja ostalih zaposlenih.
    Kako to da štrajkuju baš oni koji imaju veća primanja od ostalih i primili su 3 i više plada nego ostali zaposleni?
  • anoniman

    02.08.2011 09:23
    naravno da je pljačka upitanju,vratite ljude na posao,svejedno su vam radili za džabe,koji ste vi......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.