Matica srpska traži Fantast

Matica srpska će na osnovu Zakona o vraćanju imovine, između ostalog, tražiti da joj se vrati dvorac Fantast pored Bečeja, koji joj je svojevremeno poklonio veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943).

Matica srpska će na osnovu Zakona o vraćanju imovine, između ostalog, tražiti da joj se vrati dvorac Fantast pored Bečeja, koji joj je svojevremeno poklonio veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943).

U vlasništvu Matice srpske bili su i mnogi stanovi, kao i 342 jutra kvalitetnih bečejskih oranica. Generalni sekretar Matice srpske Dušan Nikolić rekao je da je ta ustanova ranije popisala svoju imovinu koja je nacionalizovana i da je formirala grupu stručnjaka koja se bavi potraživanjem i daljom sudbinom te imovine. Lista nekretnina biće uskoro predočena javnosti, kazao je Nikolić.

Objasnio je da je planirano da u Fantastu bude regionalni obrazovni centar Poljoprivrednog fakulteta za bioproizvodnju, kao i za školovanje doktoranata. Hotel u tom dvorcu bi i dalje radio, povremeno kao smeštaj za strane i domaće doktorante, naveo je Nikolić.

Ukoliko imovina bude vraćena, Matica srpska će biti ne samo najstarija domaća kulturno-naučna ustanova, nego i najbogatija, piše Mađar so.

  • JOVICA

    02.12.2011 03:18
    SECANJA
    E GDE LI JE SAMO NESTAO ONAJ MALI VOZIC ...??
  • Piplfoks

    26.10.2011 11:50
    Pa nije problem da se vrati dvorac Matici, ali koliko će još generacija naslednici Dunđerskog da obijaju pragove da dobiju nazad svoje? Da je znao pokojni Bogdan da će biti ovako, pa da je razdelio sve što je imao, manje bi mu se potomci jedili.
  • @ seljak

    26.10.2011 10:16
    Vidi se da si seljak. Maticu srpsku nisu osnovali oni preko Dunava i Save nego mi odavde sa ove strane Dunava i Save.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.