Četvorica Novosađana u prvih 100 najvećih poreskih dužnika

Na spisku 300 najvećih poreskih dužnika među koje spadaju fizička lica, preduzetnici i preduzeća koji je objavila Poreska uprava Srbije ima svega nekoliko Novosađana i preduzetnika.

Na spisku 300 najvećih poreskih dužnika među koje spadaju fizička lica, preduzetnici i preduzeća koji je objavila Poreska uprava Srbije ima svega nekoliko Novosađana i preduzetnika.

Na javno objavljenim dokumentima može se videti da je od onih koji su prijavljeni da žive u Novom Sadu najveći dužnik izvesni investitor Branko Banjac koji se nalazi tek na 48. mestu među fizičkim licima i duguje oko 17 miliona dinara. Oko 16 miliona duguje čovek na koga se sumnja da se bavio nezakonitim radnjama sa nekretninama, Dragan Jakešević.

Među prvih 100 su još naš poznati sugrađanin Ratko Butorović, vlasnik dva novosadska hotela i predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina sa oko 10,5 miliona, odnosno Iso Turković sa 10 miliona neizmirenih poreskih dugovanja.

Interensantno je da, prema podacima Poreske uprave, među pravnim licima nema nijedne velike firme sa područja vojvođanske prestonice.

Dugovanja uglavnom nenaplativa

Među najvećim dužnicima su uglavnom firme koje su već duže vreme u blokadi, stečaju ili restrukturiranju, pa stručnjaci smatraju da je veliki deo dugovanja nenaplativ. Prema rečima ekonomiste Ljubodraga Savića, akcija javnog prozivanja lica i preduzeća koji ne izmiruju svoje obaveze državi može biti samo simbolična.

"Među sto najvećih dužnika uglavnom se nalaze firme od kojih država može naplatiti samo simboličan iznos, jer one uglavnom ne rade duže vreme", navodi Savić.

Poreska uprava je na svom sajtu objavila i detaljno objašnjenje da kod pojedinih obveznika iz zakonskih razloga nije mogla da se obavi ni redovna ni prinudna naplata. U tome su je, kako je navedeno, onemogućavali doneti propisi iz privatizacije i stečaja. Takođe, firme su imale mogućnost da podnose zahteve za reprogram dugova, što im je omogućavao Zakon o poreskom postupku i administraciji, a što su u velikoj meri i koristile. (M.S.)

  • neko od pre

    11.01.2012 10:04
    pa da
    Od 300 duznika izdvojili samo 4 Vojvodjana? Sto znaci da taj celokupan dug ne treba da nas se tice, nego da ih tuzimo jer smo ugrozeni zbog dugovanja firmi iz Beograda i Srbije (296 firmi), i da te pare ako se ikada vrate drzavi, dobijemo mi koji to redovno placamo i ispastamo!!! ako ne bude plan da ode u opremanje bolnica ili nekoj humanoj pomoci.
  • @radoznalac

    10.01.2012 09:52
    Za Zorana Lončara se zna odavno, ali bi trebalo proveriti gde se zagubila tužba zbog utaje poreza od oko 25 miliona dinara.
  • sale novosadjanin

    09.01.2012 23:29
    cekaj malo!
    pa ovi novopridosli ispali naj bolji vojvodjani!
    oni upravo rade ono sta ja pricam 20 godina-ne treba bgd janjicarima placati nikakve namete !!
    ps-ali im treba proveriti sve od dolaska ovde pa do danas !
    posto niko od njih nije izumeo penicilin,niti avion,niti face book,niti...cisto sumnjam da je posteno steceno od 1988 pa do danas !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.