Pajtić popustio Vladi u Beogradu

Pokrajinske vlasti planiraju da izvrše rebalans vojvođanskog budžeta, kako bi 4,2 milijarde dinara prvobitno namenjenih za izgradnju Koridora 10, preusmerile za projekte lokalnih samouprava.

Pokrajinske vlasti planiraju da izvrše rebalans vojvođanskog budžeta, kako bi 4,2 milijarde dinara prvobitno namenjenih za izgradnju Koridora 10, preusmerile za projekte lokalnih samouprava. To znači da je vlada Bojana Pajtića odustala od zahteva upućenog vladi u Beogradu za izmenu odluke o raspodeli novca za investicije koje bi bile finansirane iz republičke kase.

To što neće biti promenjena odluka Vlade Mirka Cvetkovića naizgled znači da će u Vojvodinu ove godine biti uložena petina od oko 26 milijardi dinara, kolika je ukupna vrednost investicija. To je računica Ministarstva za NIP, koju je pokrajinska vlada pre samo nekoliko nedelja osporavala, tvrdeći da će u Vojvodinu ove godine biti uloženo manje od dva odsto sredstava.

Kako je za Radio 021 ranije izjavio ekonomski analitičar, Dimitrije Boarov, tvrdnje Ministarstva za NIP, s kojim su se sada složile pokrajinske vlasti, da će u Vojvodinu biti uloženo oko 20 odsto novca ne stoje. Boarov objašnjava da se kao investicija računa izgradnja auto-puta od Novog Sada do Horgoša, koji će biti u vlasništvu Republike. "Ja nemam ništa protiv da se to kalkuliše u korist Vojvodine, ako se formira pokrajinska zajednica za puteve i ako su prihodi od tog puta vojvođanski. U tom slučaju, može se to računati", tvrdi Boarov.  

Međutim i sama računica da će u Vojvodinu biti uloženo 20 odsto od oko 26 milijardi dinara je sporna, jer treba ponoviti da Vojvodina u stvaranju budžetskih prihoda Srbije učestvuje s najmanje 33 odsto, odnosno u visini svog udela u društvenom bruto proizvodu. Pokrajinski premijer, Bojan Pajtić je pristao na ovakvu odluku Vlade Mirka Cvetkovića, iako je pre samo mesec dana za Radio 021 izjavio da će njegova Vlada insistirati na objašnjenju i korekciji plana.

"Od toga svakako ne možemo odustati. Nema nikakvog opravdanja da naše učešće bude na nivou od dva i po odsto ili 15 odsto. U Vojvodini živi 27 odsto stanovništva Srbije. Očekujemo da taj ili neki drugi konzistentan podatak bude merilo opredeljivanja sredstava. Ne mogu sredstva da se dodeljuju napamet, da se dimenzioniraju tako kako se nekom ćefne. Ona moraju biti dodeljena na osnovu nekih egzaktnih kriterijuma", izjavio je tada Pajtić.  

Da li se novac ipak može deliti kako se nekom ćefne i koji su to egzaktni kriterijumi, od pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i ministarke za NIP, Verice Kalanović, nismo uspeli da saznamo nakon njihovog sastanka u utorak. Nismo, jer Pajtić nastavlja s praksom da izbegava novinare. Tako su i ovaj put na početak sastanka pozvani samo fotoreporteri i snimatelji, dok je mogućnost novinara da postavljaju pitanja ponovo zamenjena saopštenjem Pokrajinskog sekretarijata za informacije. (D.S.)

  • Stara reklama

    01.05.2010 14:48
    za "Prvi Maj" iz Pirota
    KAKO "MAMA" KAZE. Tako se, brale, cuva fotelja i sve sto ide uz nju... Jedini problem u svemu smo MI - KOLEKTIVNE BUDALE - koje iz izbora u izbor prave jednu te istu gresku. SVE TREBA BOJKOTOVATI! Neka izadje 10% njihovih - i neka glasaju - pa neka takve izbore proglase za regularne - a onda zvati stranu stampu da to objavi.
  • ta zna se

    29.04.2010 22:41
    Nisu se Vojvodjani ucutali, nego im je vec dosta svega i muka od svih politicara.Sto se gospodina Pajtica tice,normalno je da pravi ustupke BGD-u, ipak je stranka u kojoj je sa sedistem u BGD-u, a gospodin Pajtic jes'da je iz Vojvodine, ali ga je DS postavio na ovo mesto,zar da sece granu na kojoj sedi!
  • Salajčan

    29.04.2010 12:15
    Sramota!
    A Vojvođani, vidim, baš se zabrinuli. No, kakvi smo, tako će nam i biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.