U Vojvodini sve češće nasilje u porodici

Svaka druga žena u Vojvodini doživela je nasilje u porodici, pokazuje poslednje istraživanje Viktimološkog društva Srbije. Ujedno, nasilje u porodici je iz godine u godinu sve češće i izraženije.
Svaka druga žena u Vojvodini doživela je nasilje u porodici, pokazuje poslednje istraživanje Viktimološkog društva Srbije. Ujedno, nasilje u porodici je iz godine u godinu sve češće i izraženije.

U Novom Sadu, svaka druga ispitana žena doživela je psihičko nasilje u vidu ponižavanja, omalovažavanja, emocionalnog nasilja, pretnji, ucena i izolacije. Trećina ispitanica doživela je fizičko nasilje, a svaka četvrta žena koja je prijavila seksualno nasilje bila je iz Novog Sada.

Istraživanje je pokazalo da se ovakve stvari podjednako događaju ženama na selu ili u gradu, kao i da godine i obrazovanje u ovom slučaju ne igraju bitnu ulogu. Međutim, ova pojava je izražena u porodicama sa lošim ekonomskim i stambenim statusom.

Predsednica Viktimološkog društva, Vesna Nikolić Ristanović, kaže da je razlog za porast nasilja upravo intenziviranje navedenih problema. "Ekonomska situacija, koja je teška i koja se sada još više komplikuje otpuštanjem velikog broja radnika, u kombinaciji sa patrijarhatom i nerešnim problemima učesnika rata ostvaruje svoj uticaj", ocenila je ona.

U rezultatima se ističe da je bitno napomenuti da su žrtve nasilja u većini slučajeva u primarnoj porodici bile izložene maltretiranju, kao i da deca često usvajaju agresivno ponašanje svojih roditelja. Ovih problema često ima i u višenacionalnim porodicama, zbog čega se u istraživanju navodi da promocija tolerancije treba da bude povezana sa promocijom borbe protiv nasilja u porodici.

Slabe reakcije nadležnih

Takođe, reakcije nadležnih državnih organa na prijavljeno nasilje nisu pozitivno ocenjene. Više od polovine ispitanica u pokrajini bilo je nezadovoljno radom policije. U skoro dve trećine prijavljenih slučajeva nije došlo do bilo kakvog sudskog postupka. Oko 60 odsto žena izrazilo je nezadovoljstvo radom centara za socijalni rad.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, kaže da će ovo istraživanje biti smernica za dalju strategiju državnih institucija. "Siguran sam da ćemo na kraju ovog projekta doći do onoga što nam je cilj, da toleranciju prema nasilju svedemo na nulu, odnosno da svaki građanin bude svestan kakvo je zlo nasilje u porodici", rekao je on.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta "Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u Vojvodini". Njega podržava Fond Ujedinjenih nacija namenjen ovakvim akcijama. (Asja Francisti)

  • O

    08.07.2010 07:21
    Agresija je drustveno prihvatljivo ponasanje?!!!
    Istina. Zivela sam na "Zapadu" i imala prilike da vidim kako to tamo funkcionise. Najvise me brine i iritira to sto se agresija, u svakoj njenoj pojavi i obliku, ne osudjuje kao drustveno neprihvatljivo ponasanje. Ljudi su jako netolerantni, nasilni, jedni prema drugima, cak i prema neduznim zivotinjama, ili cak i nezivim stvarima. Svedoci smo manifestacija lomljave, sutanja, bacanja smeca, pljuvanja, vredjanja, i na zalost, kao najekstremnije,tuca. Okruzenje nam je puno verbalnih uvreda, potcena, malicioznosti, i na kraju, fizickog nasilja. Mediji jako malo rade na osvescavanju i promeni drustvene svesti. Jedno vreme je bila neka akcija "Stop nasilju" i ne znam zasto se stalo sa tim... Umesto da se prenose "Farme" sa psovkama, i pljuvanjem, trebalo bi uciniti pod hitno nesto. Jer, danas mozda ignorisemo nasilnike, a sutra cemo mozda mi i nasa deca postati zrtve istih ... To je neprihvatljivo u 21.-om veku!!!
  • B

    07.07.2010 19:39
    Pogledati šire
    Ne sporim, žene su češće žrtve, ali "ponižavanja, omalovažavanja, emocionalnog nasilja" ima i te kako i u odnosu žena prema muškarcima, u odnosima prema deci, starima, osobama sa hendikepom, a najviše u odnosu države prema svima nama. Patrijarhat je bio i prošao, u njemu se znalo ko kakva prava i obaveze ima; ovo sada je stanje totalnog haosa i nedostatka i najmanje empatije prema bilo kome. Čovek je ovde drugom čoveku stvarno vuk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.