Ovo treba znati o vinu

Sigurno ste se barem jednom našli u društvu na večeri ili ručku, kada je trebalo da odaberete prikladno vino ili se upustite u razgovor o vinima.
Ako niste znali ništa o toj temi, vreme je da okrenete list.
 
Kada crno, a kada belo vino?
 
Ovo pitanje sebi postavlja najveći broj ljudi. Klasična ili školska podela će reći da bela riba, kao i belo meso, ide uz belo vino. S druge strane, plava riba, ali i crveno meso, idu uz crna, odnosno crvena vina, savetuju stručnjaci.
 
Suva ili slatka? 
 
Postoje četiri kategorije vina: suvo, polusuvo, slatko i poluslatko. Ta se podela odnosi na ostatak neprovrelog šećera. Suvo vino u ustima ne ostavlja ukus šećera, a slatko je s ostatkom šećera i ostavlja osećaj slatkoće i lepljivosti u ustima.
 
Godina berbe
 
Kategorija godine berbe izuzetno je važna. Svaka godina nosi nešto drugačije, i to zbog različitih klimatskih uslova koji vladaju tokom određene godine. Nekada ima više sunca, a nekada više kiše i to utiče na kvalitet grožđa, a na kraju i na kvalitet vina. Najbolja berba je ona kada je odnos kiše i sunca izjednačen.
 
Šampanjac ili penušac?
 
Šampanjcem se mogu zvati samo vina koja su proizvedena u francuskoj pokrajini Šampanj. Zanimljivo je da se takva penušava vina proizvode i u drugim delovima Francuske, ali ni ona se ne smeju nazivati šampanjcem. Dakle, sva penušava vina koja ne dolaze iz pokrajine Šampanj nazivaju se penušavcima.
 
Crno ili crveno?
 
Svuda u svetu govori se o crvenom vinu, jedino mi izgovaramo crno vino. To nam je u tradiciji i svojevrsna je navika. Čak i neki enolozi govore crno vino umesto crveno. Zapravo je kod nas ispravno i jedno i drugo.

Teme

vino

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.