Hrana od koje ćemo biti srećni

Ukoliko se često osećate tužno i depresivno, osim što treba da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću, valjalo bi malo i da korigujete ishranu, jer i hrana veoma utiče na raspoloženje.

Prema istraživanjima naučnika, određene namirnice sadrže hemijske sastojke koji nam pomažu da se osećamo bolje, a najefikasniji u tome su banana, avokado, sardina i crna čokolada.

Banana su pune triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin - poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Zato, pre nego što posegnete za pilulama, probajte da jedete banane.

Avokado štiti srčani mišić i krvne žile, a kako tvrde naučnici, pozitivno utiče i na raspoloženje, jer sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prijenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca.

Crna čokolada, koja sadrži više od 60 posto kakaa stimulira moždanu aktivnost, a mešavina kakaa i šećera deluje "euforično" na raspoloženje i stvara osećaj sreće.

Sardine su pune omega-3 masnih kiselina koje smanjuju napetost i teraju nas da se osećamo bolje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.