Naučnici tvrde da je vodeno sočivo hrana budućnosti

Neke vrste vodenih sočiva koje se u azijskoj kuhinji koriste kao dodatak supama i kajgani mogle bi za čovečanstvo da postanu hrana budućnosti jer su odličan izvor proteina, smatraju naučnici sa Univerziteta u Jeni.

Biljka vodeno sočivo prekriva velike vodene površine poput plivajućeg tepiha. Najčešće se nalazi u stajaćim vodama i rukavcima reka. Iako je među najmanjim biljkama cvetnjačama, retko cveta. Nema koren i pluta po vodenoj površini. Njome se hrane ptice, insekti, mikroorganizmi i ribe.

Naučnici sa Univeziteta u Jeni s kolegama iz Indije trenutno pokušavaju da utvrde da li će pojedine vrste vodenih sočiva u budućnosti ljudima služiti kao izvor hrane.

Tvrde da je količina proteina sadržanog u ovoj vrsti biljke uporediva s onom u biljkama iz porodice mahunarki (Lemnaceae), u uljanoj repici i u grašku, a pritom je bogata i omega 3 masnim kiselinama. Sadrži 40 odsto proteina, koliko ga, na primer ima u zrnu soje.

Testovi koje su naučnici sproveli do sada ukazuju na to da bi za ishranu mogla da bude najiskoristivija vrsta vodenog sočiva poznata kao Wolffia globosa, koja navodno ima ukus graška.

Wolffia globosa jedna je od vodenih biljaka iz porodice Lemnaceae, koja sadrži 38 vrsta najmanjih i najjednostavnijih cvetnica. Ova biljka je u proseku dugačka 0,06 centimetara i široka 0,036 centimetara. Njena težina je približna težini dva zrna soli.

Stanovništvo Azije od davnina je skupljalo Wolffiju s površine vode i koristilo je kao hranu, a to čini i danas jedući je kao salatu, kao dodatak supama ili glavnim jelima. Veće količine sakupljaju se pomoću mrežice.

Naučnici tvrde da vodeno sočivo može da se koristi u pripremi smutija i u bezglutenskim pečenim namirnicama, naročito u delovima sveta u kojima se konzumira mnogo hleba.

U Izraelu i Holandiji sprovode se pilot-studije u okviru kojih se biljka namenski proizvodi u većim količinama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.