Za Nemce prava Nutela i keks sa maslacem, za istočne zemlje palmino ulje i škart

Čitav niz proizvodača pravi proizvode slabijeg kvaliteta za zemlje istoka Evrope i to je konačno došlo i u zapadne medije.
Nemački proizvodač Balzen je konačno objavio: ubuduće će postojati samo jedan, "evropski“ keks, piše Dojče Vele.
 
Optužbe su krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske grupe koju, osim ove dve zemlje, čine još Poljska i Češka.
 
"Čitav niz međunarodnih koncerna za tržište Evropske unije i pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: po pravilu su to kvalitetniji proizvodi za zapad, a za istok proizvodi sa daleko više aditiva, aroma umesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umesto pravih", navodi DV.
 
Optužba je na političkom nivou upućena Evropskoj komisiji, ali kako se navodi i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom Nutela sukobu - nazvanom po poznatom namazu čiji se sastojci i čak ukus znatno razlikuju po zemljama gde se prodaju.
 
Kako DV ističe, nedavno je i nemačka televizija VDR objavila reportažu o nizu, pre svega prehrambenih proizvoda koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu. Poznato je i da to ne čine samo sa hranom: na primer, i kozmetički proizvodi po sastojcima znaju da se razlikuju, iako se manje kvalitetne varijante često na istoku skuplje naplaćuju.
 
Kako se navodi, dopisnik ARD iz Brisela Ralf Zina je ove sedmice otkrio da je barem jedan nemački proizvodač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa Balzen, poznat na primer po keksu Lajbnic, najavio je da će ubuduće na keksu "sa maslacem" zaista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira gde u EU kupili njihov keks.
 
Upravo je, navodi se, Balzen uvek iznova bio primer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Evropi: za zapadne potrošače je u keksu zaista bio maslac, ali za "siromahe Evrope" je u njima uglavnom bila palmina mast i arome maslaca. Ali to prirodno ulje specifičnog ukusa u svežem obliku, ponešto crvenkaste boje, jedva može da se uporedi sa rafiniranim masovnim proizvodom koji se nudi svetskom tržištu - za koji postoji sumnja da je štetan i za ljudsko zdravlje.
 
Predstavnik Balzena je dopisniku ARD-a rekao da od početka jula i u pogonu ovog proizvodača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po "nemačkom" receptu, dakle sa maslacem, a ne palminim uljem.
 
Iz tog pogona, kako se navodi, Balzenov keks stiže u većinu "novih" zemalja Evropske unije, ali će možda potrajati još koju sedmicu da se reše problemi sa skladištenjem nešto osetljivijeg keksa sa maslacem i dođe pakovanje gde će onda tačno pisati sastojci proizvoda. Ta kompanija više ne namerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.
 
Često se čuje argument proizvođača da se tako "prilagođavaju" ukusima tržišta. Konkretno, kada je reč o čokoladnom namazu Nutela, sastojci su praktično identični u Mađarskoj i Francuskoj.
  • baba jaga

    28.07.2017 09:03
    na taj kvalitet kucne hemije kad izdosipaju 30% vode , a ti mislis ariel, lenor.. pa to nema veze s vezom....a sto se tice hrane kupujmo domace ljudi jer je i uranium iz vinche zdraviji od uvoznog
  • dzo

    27.07.2017 00:02
    poenta
    Ne postoji slabiji kvalitet vec se ceo proizvod drugaciji od sasvim drugih JEFTINIJIH sastojaka prodaje pod istim imenom a to je prevara pa makar bila i za istocno evropljane.
  • Ivan

    23.07.2017 18:42
    Ubedljivo najgori kvalitet je roba pravljena za americko trziste. Od Nutelle do Knorra, ukus je oduran u odnosu na isti proizvod kupljen u Evropi. Samo ovde se niko ne buni jer bolje nikada nisu ni probali.Nije cudo da imaju toliko izdeformisanih i gojaznih ljudi, kljukaju ih steroidima, konzervansima i raznim kancerogenim uljima od detinjstva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.