10 načina kako da sami prepoznate lažni med

Laboratorijske analize za proveru ispravnosti meda su komplikovane i skupe, ali ipak postoje načini da sami u kućnim uslovima utvrdite da li je reč o falsifikatu.

Ali pre svih ovih načina utvrđivanja, ne zaboravite da su cena i prodavac prvi korak u kupovini pravog meda.

Jer, trenutno, cena pravog meda ne može nikako biti ispod 800 dinara po kilogramu, a najbolje je kupiti ga od deklarisanog proizvođača. Takođe, onaj u prodavnici koji vam se nudi za 300-400 dinara po kilogramu sigurno nije pravi, već lažni med.

A ako ste ga već kupili i niste sigurni šta se tačno nalazi u tegli, evo nekoliko načina da to sami utvrdite.

1. U kašiku sipati malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. U posudu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.

3. U čašu staviti supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda nije med, nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

4. Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena, popularno rečeno ušećeriti. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

5. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo, znači da ima šećera ili drugih zaslađivača u njemu.

6. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena jer ne sadrži vodu.

7. Stavite malo meda kod mrava. Mravi neće dirati prirodni med.

8. Napunite čašu vode i dodajte kašičicu meda. Čisti med će se zgrudnuti i spustiti na dno, a lažni će se otapati.

9. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Lažni će ga navlažiti zbog sadržaja vode.

10. Pravi med daje vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja.

  • Zeljko

    26.12.2022 15:21
    Otapanje
    Svaki med prilikom naglog zagrevanja potamni... ako se stavi na vatru. Ko god je pisao ovo doista se ne razume.
  • ana

    30.07.2017 20:42
    najbolje je kupovati med od privatnih lica jer je lakse prepoznati postenog čoveka od pravog meda .
  • mrva

    29.07.2017 08:41
    @Jopet

    Sigurno da ima iskvarenih pčelara, ali izjaviti da će pčelar "UVEK" dodati šećer u med je netačno i pomalo zlonamerno. Upoznat si sa radom svakog pčelara pa to možeš da izjaviš?!? Naravno da nisi. Onda nemoj da tvrdiš ono što ne znaš.

    "On ga proizvodi da bi dobio novac po svaku cenu, i to što više." Profit jeste krajnji cilj svakog posla ali postoje ljudi koji to ne rade "po svaku cenu". Jer postoje ljudi koji shvate da u poslu postoji mnogo toga što nije profit i da nije vredno žrtvovati SVE radi veće materijalne dobiti.

    Ja ne mislim da su manastiri oaze morala i etike, i da je onaj ko se odlučio za takav život obavezno moralan i etičan. Manastir mi nije nikakav garant da je med dobar. Može da bude a ne mora.

    Što se tiče nalepnica i toga, pa niko ovde ne iznosi apsolutne pokazatelje ispravnosti meda (inače u životu ništa nije apsolutno izvesno) , za to bi med trebalo nositi u laboratoriju. Govori se o nekim praktičnim načinima da smanjite šansu da vas prevare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima