Poznati specijalitet od jegulja u Japanu doveden u pitanje

Letnji delikates u Japanu, pečena jegulja s ljutim sosom i malo planinskog bibera, dovedena je u pitanje pošto su ova morska stvorenja postala ugrožena vrsta.
Međunarodna unija za zaštitu prirode je 2014. stavila jegulje "anguilla japonica" na crvenu listu ugroženih vrsta posle čega se značajno smanjio njihov broj u japanskim restoranima.
 
Mogućnost istrebljenja i porast cena jegulja uznemirila je mnoge gurmane u Japanu.
 
Uprkos njihovoj značajnoj ulozi u japanskoj kulturi ishrane, malo je poznato o životnim cikljusima jegulja i kako ova mala, skoro prozirna stvorenja uspevaju da se vrate svojim slatkovodnim staništima u Aziji i drugim delovima sveta.
 
Snabdevenost jeguljama zavisi od divljeg uzgajanja mladunaca do odrasle dobi na farmama koje se protežu od Japana, preko Tajvana do kopnene Kine.
 
Japanski zvaničnici navode da nema razloga za brigu, navodeći da je uzgajanje larvi jegulja moguće na komercijalnim farmama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.