Koliko je suvo voće zdravo?

Izbor suvog voća zaista je velik, ali znate li koliko je ono zaista zdravo?
Koliko je suvo voće zdravo?
Foto: Pixabay
Ono je itekako bogato hranjivim sastojcima i vlaknima, ali i bogat izvor antioksidansa, folne kiseline i B-vitamina.
 
Jedno istraživanje sprovedeno na 13.000 ljudi pokazalo je da ljudi koji konzumiraju sušeno voće imaju bolji unos hranjivih sastojaka od onih koji ga ne jedu.
 
Međutim, ne smemo zaboraviti kako je ovo voće bogato i prirodnim šećerima što je za one kojima je potreban brz unos energije zapravo i vrlo korisno, ali bi svi koji paze na unos šećera, ugljeno hidrata i kalorija trebalo da pripaze.
 
To ne znači da biste u potpunosti trebalo da izbegavate ove namirnice, ali treba ih jesti u ograničenim količinama. Npr. šoljica svežeg grožđa sadrži 23 grama šećera, a suvog 116 grama što je pet puta veći iznos.
 
Kako je objasnila stručnjakinja Lori Zanini za CNN, ljudima koji nisu dijabetičari i ne paze na unos šećera, ugleno hidrata i kalorija, preporučuje se pola šoljice ovog voća dnevno, a svima koji paze dve kašičice koje sadrže oko 15 grama ugljeno hidrata.
 
Sušeno voće je često odlična opcija za doručak uz jogurt ili ovsenu kašu, a može biti i brz međuobrok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.