Jedan od sto fatalnih srčanih udara izazvan je seksualnom aktivnošću

Jedan od sto fatalnih srčanih udara kod muškaraca izazvan je seksualnim odnosom, tvrdi se u studiji u kojoj je istraživan uticaj seksualnog napora na srčani zastoj.
Jedan od sto fatalnih srčanih udara izazvan je seksualnom aktivnošću
Foto: Pixabay

Seks je prepoznatljivi okidač za iznenadni srčani zastoj koji uzrokuje 300.000 smrti godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u časopisu "Journal of the American College of Cardiology".

Istraživači s medicinskog centra Cedars-Sinai analizirali su 4.525 detaljnih zapisa o kobnom srčanom zastoju i otkrili su da je 0,7 odsto njih uzrokovano seksualnom aktivnošću. Podaci u medicinskim beleškama u sklopu dugotrajne studije iznenadnih smrtnih slučajeva, otkrili su pak da se više od polovine njih (55 odsto) dogodilo tokom seksa.

"Apsolutni seksualni rizik je izuzetno nizak, čak i kod ispitanika s kliničkim bolestima koje imaju prevalenciju od sedam do 10 odsto", stoji u članku.

Detaljna analiza o tome u kojoj meri seks podstiče srčani udar u poređenju s drugom aktivnošću nije moguća bez podataka o učestalosti seksa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin