Beogradski grubi šarm za avanturiste

Grad na ušću Save u Dunav sačuvao je grubi šarm zahvaljujući kome je stekao reputaciju grada za zabavu par ekselans, uprkos tome što je bio svedok 115 međunarodnih sukoba i 44 puta je sravnjen sa zemljom, piše londonski Indipendent u reportaži o Beogradu.

 

Novinar Robert Nurden navodi da je turistički savez usvojio politiku „ne pominji ratove”, ali da nezavisni vodiči otvoreno govore o tome i vrlo rado pokazuju bombardovane lokacije. „Prošlo je 10 godina od kako je NATO okončao svoju selektivnu vazdušnu kampanju, i Beograd se sada diže iz pepela”, piše Indipendent. Autor smatra da je srpska prestonica pravo mesto za one koji vole avanturistički turizam, jer „demonstranti svakodnevno postavljaju transparente protiv NATO-a na Trgu Republike”, a u baru „Tito” zidovi su prekriveni uspomenama na bivšeg lidera, dok konobari nose partizanske uniforme.

U tekstu se ističe da je obedovanje u nekom od skadarlijskih restorana u trendu, i da je, na primer, restoran „Moj Šešir” kombinacija umetničke galerije i restorana, gde se hrana i slike sjedinjuju u kreativnosti, dok romski bend svira serenade, a glumica peva srpske narodne pesme. „Hajde, Beograde, svet hoće da te vidi u najboljem svetlu”, gotovo je zavapio autor, konstatujući da muzej „Nikole Tesle” ne radi, da se renoviraju Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

U tekstu se navodi stogodišnji istorijat čudnog imena kafane „Znak pitanja”, i da se u centru grada nalazi Kalemegdanska tvrđava koja se izdiže iznad mesta na kome se Sava uliva u Dunav i predstavlja upravo ono što bi ste očekivali od mesta na kome su se odigrali mnogobrojni sukobi. „U skladu sa tim, u njoj se nalaze ratni muzej, topovi i tenkovi. Ova ogromna tvrđava izgleda kao iz bajke, ali danas je ogromni kalemegdanski kompleks mesto na kome se Beograđani odmaraju, besciljno šetajući i grickajući semenke suncokreta”. S druge strane reke Save, piše Indipendent, nalazi se mirni Zemun, nekadašnja granica Austrougarske monarhije. „Klasična arhitektura više podseća na Mocartovo doba nego na balkansku ratobornost, dok u restoranima pored obale Dunava rade stariji konobari kojima ništa ne pada teško”.

Autor smatra da je Beograd raj za pušače i da, ako niste pušač, treba da razmislite da li želite da provedete vreme u srpskoj prestonici, „gradu u kome se toliko puši da vam odeća miriše na duvanski dim”. „Postoji novi način bekstva iz politički korektne zapadne Evrope: odlazak u krajeve gde je pušenje kul i gde su kafići i restorani zadimljeni”, kaže se u reporteži Indipendenta o Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.