Dijagnoza meningitisa za sat vremena

Britanski naučnici razvili su test za meningitis koji pomoću krvi ili pljuvačke može otkriti infekciju u roku od sat vremena ili manje.
Britanski naučnici razvili su test za meningitis koji pomoću krvi ili pljuvačke može otkriti infekciju u roku od sat vremena ili manje.

Naučnici su, naime, patentirali uređaj za koji veruju da može otkriti meningokokne bakterije puno brže nego što je to trenutno moguće. Lekari koji se svakodnevno susreću s bolešću koja često pogađa malu decu i bebe, kažu da novi test može ponuditi rezultate za samo sat vremena, za razliku od dosadašnjih 48 sati.

Stručnjaci napominju da je brzina izuzetno važan faktor u lečenju male dece s meningitisom i meningokoknom septikemijom, budući da mališani mogu brzo postati jako bolesni.

Uz spašavanje života, rano otkrivanje može potencijalno poboljšati ishode pacijenata s meningitisom, budući da nekima od njih kao posledica ostaju stanja poput gluvoće i cerebralne paralize.

Uređaj koji može da detektuje sve sojeve bakterije meningitisa trenutno se testira na dečjem odeljenju bolnice Royal Victoria u Belfastu.
  • Dr Petrović

    23.08.2010 06:58
    Spinovanje!
    Konstantntno trpimo pokušaje spinovanja i okrivljavanja bakterija za bolesti: od 10 triliona ćelija koje žive u našem telu, samo 1 trilion je našeg porekla, ostalo su bakterije i dr. Svako ima u sebi sve bakterije iz okruženja. Najveća filozofija je kako ostaviti svoj pametni imuni sistem da radi svoj posao miru i drži bakterije pod kontrolom.
    ŠEĆER, glukoza je faktor koji kod dece već posle 1 Cola-soka, parčeta torte, čokoladice, sladoleda... toliko zasiti imuni sistem da on u narednih 10h radi sa svega 5% kapaciteta!!! 95% vojske ostaje raspušteno i uspavano. Ukinite slatko, postaćete zdravi! Proterajte šećer iz domova, vrtića, škola...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.