Da li su električne četkice za zube bolje od običnih?

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vešti u korišćenju električne četkice mogu da uklone više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, Tomas Vulf iz Udruženja nemačkih stomatologa je mišljenja kako razlika i nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne.
"Niko ne može da pomeri ruku 30.000 puta u minutu, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvek bolji izbor od ručnih", navodi nemački stomatolog.
 
On objašnjava kako je mehaničko uklanjanje zubnog plaka najvažnije, te dodaje kako se sve zapravo svodi na to koliko neko dobro koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je ona električna ili nije.
 
"Najvažnije je da očistite sve zube sa svih strana, a nije na odmet ni kasnije četkicom protrljate jezik nekoliko puta", zaključuje Vulf.
 
Efikasna tehnika pranja zuba podrazumeva da četkicu treba držati pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub. 
 
Međutim, trebalo bi da se vodi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da se mogu da dopru i do zadnjih zuba sa unutrašnje strane. Električna četkica se preporučuje svim pacijentima koji nemaju strpljenja za "dugotrajno" četkanje i kojima je pranje poslednjih zuba otežano zbog njihovog udaljenog položaja u ustima. 
 
Prednost električne četkice je i "oralni tuš" kojim se vrlo učinkovito čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.