Deca rođena carskim rezom su gojaznija

Deca rođena carskim rezom su tokom detinjstva gojaznija od vršnjaka, zaključila je grupa naučnika iz Norveške.
Deca rođena carskim rezom su gojaznija
Foto: Pixabay
Do takvog saznanja došli su na osnovu studije u kojoj su učestvovala deca rođena prirodnim i carskim putem. I stručnjaci sa Harvarda su utvrdili da i mališani koji na svet nisu došli vaginalno imaju čak 64 odsto veće šanse da pate od problema sa kilogramima u odnosu na rođenu braću ili sestre koji su rođeni prirodno.
 
Naučnici su sproveli istraživanje u kojem su korišćeni podaci 15.0000 žena i 22.000 dece, od kojih je 5.000 rođeno carskim rezom. 
 
Ustanovljeno je da mališani rođeni carskim rezom imaju manje zdravih bakterija u crevima i češće obolevaju od astme, što su objasnili činjenicom da su bebe rođene na uobičajen način izložene bakterijama koje pozitivno utiču na razvoj njihovog imunološkog sistema, pa su zbog toga u startu otporniji.
  • /

    21.05.2017 08:42
    E koja glupost... lupetaju pa nemaju milosti. Uopste nije tacno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.