Testovi za otkrivanje side dostupni u apotekama u Brazilu

U Brazilu je u apotekama počela prodaja testova za otkrivanje virusa side, a očekuje se da će oni biti dostupni u celoj zemlji do kraja meseca, što se ocenjuje kao napredak u borbi protiv tog virusa.
Prvi "autotestovi" na virus side stigli su prethodne nedelje na rafove apoteka u državi Rio de Žaneiro, a ove nedelje će početi da se prodaju i u državama Sao Paulo i Espirito Santo, takođe na jugoistoku zemlje, pre nego što postanu dostupni širom zemlje do kraja jula.
 
Testom, koji su odobrile sanitarne vlasti, može da se utvrdi da li je testirana osoba nosilac virusa side ili ne.
 
U Brazilu, zemlji od 200 miliona stanovnika, ljudi nevoljno odlaze u sanitarne ustanove da se testiraju. Tako gotovo 20 odsto nosilaca HIV infekcije ne zna da su seropozitivni, što je oko 150.000 ljudi, od ukupno oko 800.000 zaraženih u zemlji.
 
Brazil je tako postao prva zemlja u Latinskoj Americi i Karibima koja u apotekama prodaje testove za samostalnu proveru. To se već radi u nekoliko razvijenih zemalja, kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska.
 
Brazil je pionir u borbi protiv side i nudi besplatno lečenje svakom ko je dijagnosticiran kao seropozitivan.
 
Način upotrebe
 
Test pod nazivom Ekšon (Action) koji je razvila brazilska kompanija OrangeLife, radi na principu uzimanja kapi krvi koja se pomeša sa reaktivnim agensom čime može da se utvrdi prisustvo antitela koji ukazuju na izloženost HIV-u.
 
Rezultat se dobija za 20 minuta, a test košta između 60 i 70 reala, odnosno između 16 i 19 evra, što je dosta visoka cena za Brazil. Jedna crtica i osoba je seronegativna, dve crtice je znak da je osoba seropozitivna. Smatra se da je test 99,9 odsto siguran, što je viši procenat sigurnosti nego u SAD, gde se test vrši na osnovu pljuvačke.
 
Farmaceuti, lekari i proizvođači ocenjuju da ovaj test predstavlja značajan napredak u porbi protiv virusa side, jer što se pre virus detektuje to se bolje leči, navodi agencija Frans pres.
 
Ostaje činjenica da je dijagnostikovanje da je neko serpozitivan teško prihvatiti, zato u nekim apotekama u Brazilu postoji izdvojena prostorija gde klijenti mogu da urade test, a na kutiji proizvoda nalazi se telefonski broj preko koga besplatno može da se dobije psihološka pomoć kao i informacije o lečenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.