Otrov smrtonosnog pauka možda lek za epilepsiju i moždani udar

Otrov sidnejskog dupljaša, jednog od najsmrtonosnijih pauka na svetu, mogao bi da se koristi u lečenju poremećaja nervnog sistema koji uključuju bol, epilepsiju i moždani udar, navode australijski naučnici.

U svom radu, naučnici sa Instituta za molekularnu biologiju Univerziteta Kvislend otkrili su da je otrov pauka, zbog toga što specifično pogađa nervni sistem kako bi paralizovao svoju žrtvu, delotvorniji od lekova koje proizvodi čovek za lečenje poremećaja tog sistema.

Institut iz Kvislenda, vodeći u svetu u istraživanju lekova na bazi otrova, u svojoj zbirci ima više od 600 otrova.

"Paukov otrov sadrži više od 10 miliona različitih bioaktivnih peptida", kaže vodeći naučnik, profesor Glen King.

Bioaktivni peptidi su proteini koji mogu imati pozitivno dejstvo na telesne funkcije.

"Vrlo je obećavajuće otkriće da bi taj otrov mogao biti delotvoran u lečenju epilepsije i uskoro počinje faza kliničkog ispitivanja", najavio je King.

U izjavi za "The Sydney Morning Herald" King je izrazio nadu da će nakon kliničkih ispitivanja biti moguće sprečiti kod osoba koje su imale moždani udar oštećenje mozga prepisivanjem otrova sidnejskog dupljaša (Atrax robustus).

Veruje se da je mužjak sidnejskog dupljaša iz porodice Hexathelidae, prouzrokovao najmanje 13 smrti. Nijedan smrtni slučaj nije zabeležen otkako je 1981. pronađen protivotrov.

  • dr Petrovic

    26.10.2017 16:07
    @ @
    Pogledaj mapu na

    https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Doba_kuge

    Vidis tu rupu u sredini?
    E, tu se koristila homeopatija!

    A medicina danasnja pociva na " Materia Medica" koju je ustanovio dr Samuel Hahnemann, direktno odgovoran za tu, ranijenavedenu, rupu.

    Ta rupa nije placebo!

  • @dr Petrovic

    26.10.2017 15:07
    ne nego suprotno, medicina je malo starija od homeopatije, proveri sta je simbol medicine, kad je nastao i sta prestavlja
  • dr Petrovic

    25.10.2017 13:33
    Hocete da kazete?
    Da je medicina upravo otkrila ono sto homeopatija koristi vise od 200 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).