Kako protiv novogodišnjeg mamurluka?

Poneti prazničnom atmosferom, mnogi će popiti nekoliko alkoholnih pića više nego što je trebalo.

Poneti prazničnom atmosferom, mnogi će popiti nekoliko alkoholnih pića više nego što je trebalo. Tada se valja izboriti sa glavoboljom, mučninom i drugim neželjenim "efektima". Postoji mnogo lekova kojim navodno možete ublažiti posledice preterivanja u unosu alkohola, ali medicina nijedan od njih nije zvanično priznala.

Mnogi od narodnih saveta protiv mamurluka pomoći će vam da nadoknadite vitamine i tečnost koje ste tokom noći izgubili, dok će neki (poput predloga da izbegavate kofein) čak ubrzati oporavak. Međutim, ne postoji univerzalan lek koji može da pomogne svima.

U ovakvim situacijama, prvo se morate dobro naspavati, zatim osvežiti organizam unošenjem velike količine vode i svežeg voćnog soka.

Uprkos uvreženom mišljenju da kafa doprinosi bržoj eliminaciji alkohola, izbegavajte taj napitak kako ne biste nastavili dehidrataciju organizma. Kofein iz kafe na gotovo isti način kao i alkohol izaziva izlučivanje tečnosti iz organizma - upravo suprotno od onoga što vam je potrebno posle preterivanja prethodne noći.

Takođe, kako biste pomogli telu da se izbori sa toksinima, unosite dosta vitamina C, najbolje iz svežeg soka od pomorandže, kao i namirnice bogate mineralnim materijama i tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom.

Pristalica lečenja mamurluka rasolom sve je manje jer je u pitanju tečnost sa visokim sadržajem soli, što dodatno opterećuje organizam.

U slučaju da vam je pao šećer, unoseći hranu vratićete se „na noge", a osim toga, aktiviraćete metabolizam i ubrzati proces prerade nagomilanog alkohola u organizmu.

Stručnjaci preporučuju da, ukoliko se ne osećate izuzetno loše, fizičkom aktivnošću „isterate" alkohol iz organizma. U situaciji kada je i stajanje teško, vožnja bicikla ili trčanje deluju neverovatno, ali kada izađete napolje, lagana šetnja može se postepeno intenzivirati. Takođe, stručnjaci preporučuju plivanje jer deluje veoma osvežavajuće.

Neželjeni efekti lekova poput aspirina, ibuprofena, mogu biti uvećani kada se akohol nalazi u telu, tako da je najbolje ne posezati za njima u želji da se otarasite bolova.

  • ma ko ce popiti vishe?

    31.12.2010 15:06
    ja?
    ja za jutarnji mamurluk koristim samo proveren lek a on se zove Aqua Viva Recharge, radi sokic uh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.