Savremena terapija za 60 obolelih od raka pluća

Karcinom pluća je među najčešćim i najsmrtonosnijim karcinomima, a zahvaljujući donaciji od šest miliona evra, 60 pacijenata u Srbiji imaće mogućnost da se leče najsavremenijom imunoterapijom u naredne dve godine.
Savremena terapija za 60 obolelih od raka pluća
Foto: Pixabay
U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 5.000 ljudi, a ovaj karcinom, za koji je najodgovornije pušenje, češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Bolest se obično dijagnostikuje u odmakloj fazi, kada nije moguće operativno lečenje te su i izgledi za ozdravljenje ograničeni.
 
Donacija najsavremenije terapije obezbeđena je za 60 pacijenata u četiri onkološka centra: Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutu za plućne bolesti u Kamenici, Kliničkom centru Srbije i KC Niš.
 
U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) u naredne dve godine savremenom imuno terapijom biće lečeno 10 pacijenata. Direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS dr Davorin Radosavljević kaže da su pacijentima obolelim od karcinoma pluća trenutno dostupne klasična hemo terapija i moderna, molekularna, ciljana terapija.
 
"Što se tiče imunološke terapije kao treće, najnovije i najoptimističnije terapije za sada nema lekova na pozitivnoj listi o trošku RFZO, kada je reč o karcinomu pluća. Nedavno je jedan takav imunološki lek ušao na pozitivnu listu za melanom", navodi Radosavljević.
 
Prema njegovim rečima, radiće se testiranja koji od pacijenata bi mogao da ima najbolji odgovor na tu terapiju, pa će oni biti uključeni u program.
 
"U raspodeli smo dobili 10 pacijenata koji mogu da dobiju terapiju. Prethodno će biti urađeno ispitivanje bioomarkera iz tumora i ako je PD-L1 prisutan lek bi mogao biti efikasan", kaže Radosavljević.
 
Dodaje da je u onkologiji svako povećanje preživljavanja značajno i da je kod nelečenog karcinoma pluća preživljavanje u proseku oko šest meseci, a sa hemoterapijom osam do 12 meseci: "Ako pacijenti poseduju posebne receptore za molekularnu terapiju, a njih je 10 do 15 odsto, oni mogu prosečno da žive duže od 20 meseci. Sa imunološkom terapijom preživljavanja je u proseku 30 meseci".
 
Imunološka terapija namenjena je pacijentima kojima je bolest u odmakloj fazi, gde nije moguća operacija. Do sada je pacijentima u Srbiji bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.