Previše zelenog čaja može oštetiti jetru

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).
Previše zelenog čaja može oštetiti jetru
Foto: Pixabay
Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta, te pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja. 
 
Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena. 
 
Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800mg katehina. 
 
Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre. 
 
U poslednjih nekoliko godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja. Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje. 
 
U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima vrlo dobar za zdravlje, ali preterivanje bi moglo dovesti do pogubnih posledica.
  • TEAtričar

    21.04.2018 17:54
    Ok, malo sam razguglao. Publikacije nisu naveli sadržaj jedne šolje. Po jednoj studiji ( http://seanol.com.br/site/artigos/8.pdf ) 1 deci zelenog čaja sadrži najviše 216 mg katehina, a u proseku negde oko 100 mg katehina (1 filter kesica po deci vode).

    Pa da i vi znate gde stojite sa ovim preporučenim limitom od 800 mg. Ja sa 4 šolje dnevno mogu biti na granici :)
  • gari

    21.04.2018 16:53
    Ali koliko je onda štetno? Jedna šolja dnevno? Nekoliko šolja? Jel ima veze da li je u rinfuzi, ili je samo za tablete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).