Svaka sedma osoba u Srbiji ima astmu

Između 6 i 7 odsto građana Srbije starijih od 18 godina, boluje od astme, pa su njena kontrola i adekvatno lečenje neophodni za unapređenje kvaliteta života obolelih, rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja "Udah" u Beogradu.
Između 6 i 7 odsto građana Srbije starijih od 18 godina, boluje od astme, pa su njena kontrola i adekvatno lečenje neophodni za unapređenje kvaliteta života obolelih, rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja "Udah" u Beogradu.

Lekarka Branislava Milenković sa Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije kazala je povodom 3. maja, Svetskog dana borbe protiv astme, da u svetu od te hronične bolesti boluje 300 miliona ljudi, odnosno šest do osam odsto stanovništva.

Ona je podsetila da je tokom 2003. i 2004. godine u Beogradu sprovedeno istraživanje kada su poslati upitnici na adrese 10.000 stanovnika i dodala da su rezultati pokazali da između šest i sedam odsto stanovništva starijih od 18 godina ima dijagnostikovanu bronhijalnu astmu.

Prema njenim rečima, simptomi koji ukazuju na astmu, poput sviranja u grudima, gubitka daha, kašlja i alergijske kijavice, češće su prisutni kod građana nego što je bolest dijagnostikovana. To istraživanje je pokazalo i da oko 37,5 odsto ispitanika čine aktivni pušači, dok su oko 17,5 odsto ispitanika bili bivši pušači.

Među njima je 79,9 odsto imalo respiratorne simptome, napade astme je navelo oko 4,4 odsto ispitanika, a oko 5,6 odsto je koristilo lekove za astmu. Milenkovićeva je kazala da je kontrola ove bolesti i dalje nedovoljna i da je važno da čovek može uprkos oboljenju da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Ona je ukazala da je jedna međunarodna grupa eksperata prošle godine načinila petogodišnji plan čiji je cilj da se broj prijema u bolnicu smanji za 50 odsto jer što je bolest bolje kontrolisana biće manje potrebe za hospitalizacijom.

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od faktora rizika duvanski dim i da su neka stručna istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala da je broj dece obolele od astme smanjen od kako je zabranjen divanski dim na javnim mestima.

Astma je hronična plućna bolest koja se karakteriše ponavljanim disajnim tegobama i simptomima kao što su nedostatak vazduha, zviždanje u grudima, teskoba u grudima i kašalj.

Takozvani "okidači za astmu” su različiti alergeni kao što je kućna prašina, polen, alergeni mačke i psa, duvanski dim, zagađenje vazduha, a zatim i fizički napor, izražavanje jakih emocija kao što je plakanje ili smejanje, određeni lekovi (aspirin, beta-blokatori)...

Ukupan broj obolelih od astme se povećava, naročito u sredinama koje prihvataju zapadni stil života i urbanizuju se, a procenjuje se da će 2025. godine biti 100 miliona novoobolelih od astme, upozoravaju stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.