Otkriven način nastajanja metastaza raka dojke

Istraživači Kliničkog instituta za patologiju na Medicinskom fakultetu u Beču dešifrovali su mehanizam nastajanja metastaza u limfnim čvorovima kod raka dojke.
Istraživači Kliničkog instituta za patologiju na Medicinskom fakultetu u Beču dešifrovali su mehanizam nastajanja metastaza u limfnim čvorovima kod raka dojke. Naučnici su takođe potvrdili pozitivno dejstvo jedne kineske lekovite biljke, koja sprečava nastajanje prenosne supstance ćelija tumora.

- Otkrili smo kako ćelije tumora prave rupu u zidu limfnih sudova, da bi dospele do limfnih čvorova ispod pazuha i tamo stvorile metastaze - objašnjava proferor doktor Dončo Kerjaški i dodaje - Najpre ćelije primarnog tumora kroz kanale koji povezuju limfne sudove dospeju u limfne čvorove. Mi smo dešifrovali kako se to događa i šta se može učiniti protiv toga“.

Naučnici su višegodišnjim istraživanjem otkrili da je ćelijama tumora potreban odgovarajući enzim da bi proizvele bioaktivni razgradljivi produkt arahidonske kiseline. Genetskim isključivanjem enzimske mašinerije istraživači su uspeli da spreče prodiranje u limfne sudove i time metastaziranje u limfnim čvorovima.

Radna grupa sa profesorom Kerjaškim na čelu utvrdila je da jedna supstanca korena kineske lekovite biljke pod nazivom Scuteria baicalensis veoma delotvorno sprečava nastajanje prenosne supstance ćelija tumora i tako blokira dopiranje ćelija tumora u limfne sudove. Ova lekovita biljka se u tradicionalnoj azijskoj medicini upotrebljava već stotinama godina protiv obolenja od raka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.