Novosadski informativni portal 021

Život - Hrana i piće

Siromašnima poklanjaju 500 pica dnevno

Dve nevladine organizacije iz Napulja u saradnji sa vlasnicima lokalnih picerija organizovale su besplatnu podelu pice, oko 500 dnevno, porodicama koje su zbog pandemije došle u naročito tešku situaciju, piše onlajn novina "Panpejdž".

Kafa za poneti zabranjena u Češkoj

Ljubitelji kafe u Češkoj biće lišeni užitka ispijanja na otvorenom, nakon što je vlada uvela zabranu kupovine kafe za poneti, nastojeći da i na taj način suzbije dalje širenje virusa korona.

Gosti restorana u Srbiji na tanjirima ostave 15.000 tona hrane

Sistematičnim planiranjem nabavke namirnica i veličine porcija, kao i pravilnim upravljanjem otpadom od hrane, ugostiteljski objekti u Srbiji mogu da uštede finansijski i, istovremeno, doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine, istaknuto je na online radionici "Kako tretirati otpad od hrane", koju je za predstavnike hotela, restorana i kafića organizovao NALED, u saradnji sa kompanijom EsoTron.

Ovo je najbrži način da izbacite alkohol?

Grupa naučnika sa Univerziteta zdravlja u Torontu je istraživala na koji način se najbrže izbacije alkohol iz organizma, kada su naišli na rešenje koje je izazvalo nevericu, jer je bilo isuviše lako - disanjem u napravu koja liči na papirnu kesu.

U Srbiji se najviše pije pivo

Petina isptanika u istraživanju koje je urađeno tokom oktobra ove godine reklo je da ne konzumira alkohol uopšte, dok se za pivo kao prvi izbor odlučilo 32,8 odsto ispitanika, 28,9 odsto njih je reklo da preferira vino, za "žestinu" se odlučilo 14,3 odsto, dok je 2,1 odsto njih odabralo neko drugo alkoholno piće.

Danas je Međunarodni dan kafe

Članice Evropske unije (EU) prošle godine su uvezle tri miliona tona kafe u vrednosti od 7,5 milijardi evra, prema izveštaju Eurostata, koji podseća da se prvi dan oktobra obeležava kao Međunarodni dan kafe.

Pirinač "Ujka Ben" zbog primedbi na rasizam menja ime

Vlasnici robne marke pirinča "Uncle Ben's" (Ujka Ben) doneli su odluku o promeni imena u "Ben's Original" (Benov autentični) i odlučili da uklone lice nasmejanog, sedokosog crnca koji se nalazi na kutijama u koji je upakovan pirinač.

Koliko dugo jaja mogu stajati da se ne pokvare?

Jaja u frižideru možete čuvati tri do četiri nedelje, dok tvrdo kuvano jaje može potrajati do nedelju dana. Pazite na datum pakovanja, ili rok do kog traju. Možete ih i zamrznuti, ali - bez ljuske.