Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

"Rusija nudi milijarde Crnoj Gori za bazu"

Američki senator Kristofer Marfi izjavio je danas da Rusija nudi Crnoj Gori više milijardi dolara za vojnu bazu, a Crna Gora "uporno odbija" takvu ponudu zbog članstva u NATO i EU.

Bankar ubio troje kolega

Menadžer ogranka ruske Centralne banke u gradu Blagovešćensku na krajnjem istoku Rusije ubio je danas troje svojih kolega, nakon čega je izvršio samoubistvo, zbog toga što je ostao bez posla, prenose ruski mediji.

Meksički studenti ubijeni i spaljeni

Priznanja i forenzički dokazi pokazuju da je više od 40 studenata, koji su nestali u septembru, ubijeno i potom spaljeno na đubrištu u meksičkoj državi Gerero.

Violine iz Aušvica na koncertu Berlinske filharmonije

Violina koja je pre 70 godina bačena iz jednog voza koji je prevozio francuske Jevreje u Aušvic zazvučaće na večerašnjem koncertu Berlinske filharmonije zajedno sa drugim instrumentima na kojima su žrtve holokausta svirale u zloglasnom nacističkom logoru smrti.

Islamska država preti novim pogubljenjima

Islamska država uputila je novi ultimatum i zapretila da će ubiti japanskog novinara i jordanskog pilota ukoliko za 24 časa ne bude oslobođena jedna Iračanka, zatvorena u Jordanu zbog ekstremističkog delovanja.

Ukinuta poternica za Glavašem

Županijski sud u Zagrebu povukao je poternicu za Branimirom Glavašem, koji je izašao iz mostarskog zatvora gde je služio kaznu zbog ratnih zločina nad Srbima.

Nastavnici smeju da nose oružje na času

Nastavnici u Pakistanu su stekli pravo da nose oružje na času i podvrgnuti su obuci za rukovanje vatrenim oružjem, kako bi se pojačala bezbednost u školama posle talibanskog napada na školu u Pešavaru.

Obustavljeno izvlačenje aviona sa dna mora

Indonežanska vojska je danas obustavila operaciju izvlačenja olupine aviona "Er Azija", koji se 28. decembra srušio u Javansko more sa 162 putnika i članova posade na letu iz Surabaje za Singapur.

Kancelarije za ministre u Kini do 54 m2

Ubuduće u Kini ministri i guverneri više neće moći da imaju kancelariju čija površina prelazi 54 kvadratna metra, saopštile su kineske vlasti, navodeći da je mera preduzeta u okrivu kampanje štednje koju je pre nekoliko godina pokrenuo predsednik Si Ðinping.

Godišnjica smrti Trebinjca Srđana Aleksića

Danas se navršavaju 22 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koji je izgubio život dok je u svom rodnom gradu od pripadnika Vojske Republike Srpske spasavao sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

O bandere vezuju šalove za beskućnike

Nakon što su meteorološke službe najavile jaku snežnu mećavu, u nekoliko kanadskih i istočno-američkih gradova organizovana je neobična akcija pomoći beskućnicima.

SAD: Uhapšen ruski špijun

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je danas da je u Njujorku uhapšen jedan ruski špijun, osumnjičen da je bio član mreže koja je pokušavala da prikupi ekonomske podatke i regrutuje Njujorčane da špijuniraju za Rusiju.