Godišnjica smrti Trebinjca Srđana Aleksića

Danas se navršavaju 22 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koji je izgubio život dok je u svom rodnom gradu od pripadnika Vojske Republike Srpske spasavao sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Danas se navršavaju 22 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koji je izgubio život dok je u svom rodnom gradu od pripadnika Vojske Republike Srpske spasavao sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je bio amaterski glumac i juniorski plivački prvak, podseća Radio televizija Republike Srpske i navodi reči Srđanovog oca koji smatra da se delo njegovog sina ne može nazvati hrabrošću, jer tvrdi da bi se u "datom trenutku isto poneo svako ko ima ljudskosti u sebi".

Četvorica vojnika su 21. januara 1993. godine htela da ubiju Glavovića, nakon čega se Srđan umešao. Vojnici su ga udarili, a od siline udaraca pao je u komu. Sedam dana se borio za život - umro je 27. januara, u 26. godini.

Jedan od četvorice napadača je poginuo u ratu, a ostala trojica su dobili zatvorske kazne od dve godine i četiri meseca. Srđanov otac Rade Aleksić kaže kako često razgovara sa Glavovićem koji njegovom sinu duguje život i koji danas živi u Švedskoj, ali nije zaboravio oca svog spasioca.

Sećanje na Srđana danas živi i kroz nazive ulica, prolaza i bulevara koje nose njegovo ime u više gradova u regionu, kao i kroz filmove i dokumentarce od kojih je jedan izazvao veliku pažnju publike - film "Krugovi" režisera Srdana Golubovića. Hrabri Trebinjac je posthumno odlikovan znamenjem Srbije i Republike Srpske.

  • Limanka

    27.01.2015 19:37
    @Trebinjac
    Ma da li je moguće?! Od svih ljudi na ovom svetu, jedini ti znaš pravu istinu?! Pa kada je tako hajde, pojavi se punim imenom i prezimenom, sa svim dokazima za tvoju bolesnu tvrdnju! Stvarno jako ne volim stvaranje lažnih heroja, ali mnogo više ne volim ljude koji žele da se izdvoje iz mase na ovako bolestan način kao što je blaćenje jednog prerano ugašenog života i herojskog postupka Srđana Aleksića!
  • Trebinjac

    27.01.2015 15:18
    Zasto?!
    Zbog cega stvaramo lazne heroje?! Raspitajte se malo po Trebinju, Srdjan Aleksic nije branio Alena Glavovica vec farmerke koje je Alen prodavao za njega. Aleksic je bio svercer i oslobodjen je vojne obaveze, sto mu je sredio otac koje je radio u Opstini Trebinje. Nesrecno ugasen mladi zivot ne treba biti povod za stvaranje lazne istorije i laznih heroja.
  • nn

    27.01.2015 13:50
    Veliki čovek
    Drago mi je da je deo mog grada dobio ime po ovom mladiću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.