Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Nigerijska vojska odbila napad Boko Harama

Nigerijska vojska odbila je napad ekstremista Boko Harama u Majduguriju, prestonici države Borno na severoistoku zemlje, saopštili su danas nigerijski bezbednosni zvaničnici.

Najmanje 11 mrtvih u sukobima u Egiptu

U Kairu i drugim egipatskim gradovima policija je podigla stepen pripravnosti da bi razbila nekoliko protesta manjeg obima, u kojima je danas poginuo jedan demonstrant i nekoliko je povređeno.

Evropa upumpava milijarde evra po ugledu na SAD

Odluka Evropske centralne banke (ECB) da svakog meseca kupuje obveznice vredne 60 milijardi evra, donekle je kopiranje modela koji su koristile SAD kako bi pogurale oporavak privrede, rekao je profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Obama krivi Rusiju za sukobe u Ukrajini

Američki predsednik Barak Obama okrivio je danas Rusiju za obnovu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine i najavio da će SAD razmotriti dodatne opcije u cilju povećanja pritiska na Moskvu.

Rusija blokirala deklaraciju UN

Rusija je blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje grada Mariupolja na jugoistoku Ukrajine, gde je juče stradalo 30, a ranjeno više od 90 civila.

Bombe i nemiri u istočnoj Ukrajini

Dan posle krvavog napada na Marijupolj, sukob ukrajinskih i proruskih snaga preselio se na gradove Gorlovka i Harkov. Petoro civila je izgubilo živote, a desetoro je ranjeno u bombardovanju Gorlovke, grada u istočnoj Ukrajini.

Dan odluke za Grčku

U Grčkoj će danas biti održani Prevremeni parlamentarni izbori, na kojima je glavni favorit ekstremno levičarska partija Siriza.

Islamska država objavila listu drakonskih kazni za kršenje šerijata

Džihadistička organizacija Islamska država (IS) objavila je listu teških kazni za kršenje islamskog zakona - šerijata, od 80 udaraca bičem za konzumiranje alkohola, preko odsecanja ruke i noge zbog krađe, do smrti za bogohuljenje i preljubu, ali i homoseksualnost i "špijunažu u ime nevernika".

Poljaci sa kreditima u francima izašli na ulice

Poljaci sa kreditima u švajcarskim francima izašli su danas u protestnu šetnju ispred Predsedničke palate u Varšavi i na ulice još nekoliko najvećih poljskih gradova sa zahtevom da im u situaciji sa iznenada preskupim kreditima pomogne poljska vlada.

Islamisti odrubili glavu jednom japanskom taocu?

Vlada Japana saopštila je danas da pokušava da utvrdi verodostojnost novog video snimka koji se pojavio na internetu, a na kojem jedan od dvojice Japanaca koje džihadisti drže kao taoce kaže da je drugi Japanac pogubljen.

Protest u Nju Delhiju zbog posete Obame

Komunističke partije u Indiji održale su danas protestni skup na kome je spaljena lutka sa likom predsednika SAD Baraka Obame uoči njegove posete Nju Delhiju.

Ebola blizu iskorenjivanja u Liberiji

Liberija je danas saopštila da ima još pet preostalih slučajeva ebole, potvrđujući da je blizu iskorenjivanja epidemije koja je odnela na hiljade života.

Boko haram ubio 15 seljana

Naoružani pripadnici Boko harama ubili su u petak 15 seljana na severoistoku Nigerije u blizini Majdugurija, uporišta te islamističke grupe koju krive za ubistvo hiljada ljudi tokom šestogodišnje pobune, javio je AFP, pozivajući se na bezbednosne izvore i lokalno stanovništvo.

Španija uhapsila četvoricu islamista

Španska policija uhapsila je u severnoafričkoj španskoj enklavi Seuti četiri osobe za koje se sumnja da su članovi militantne islamističke mreže, saopštilo je danas špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.