Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Incidenti na protestu u Skoplju

Televizijski snimatelj i jedan policajac su povređeni, dok je polomljeno nekoliko prozora na zgradi Vlade Makedonije i na opštinskoj zgradi u naselju Čair, u incidentima koji su se dogodili tokom današnjih protesta Albanaca u Skoplju.

Nove poplave u Avganistanu

U najnovijem talasu poplava, koje su za samo sedam dana dva puta opustošile sever Avganistana, život je izgubilo najmanje 27 ljudi, saopštile su danas lokalne vlasti.

Anarhisti odgovorni za napad u Đenovi

Italijanska anarhistička grupa, koja je dosad izvela niz napada šaljući pisma-bombe, danas je preuzela odgovornost za napad na direktora italijanske nuklearne kompanije Roberta Adinolfija ranije ove nedelje.

U požaru nastradalo petoro dece

Petoro dece, uzrasta od pet do 10 godina, nastradalo je u požaru koji je rano jutros izbio u jednoj kući u gradu Derbi, u centralnoj Engleskoj, saopštila je policija.

Hrvatska: Uskoro zakon o gej brakovima

Hrvatska vlada pokrenula je inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istopolnim zajednicama oko koga očekuje dijalog s predstavnicima seksualnih manjina, kao i stručnjacima i javnosti, najavio je premijer Zoran Milanović.

Libija: U tajnim zatvorima 4.000 ljudi

U zatvorima koje drže libijske milicije i dalje se nalazi oko 4.000 ljudi, a mnogi od njih izloženi su torturi, izjavio je šef misije UN u Libiji Ijan Martin.

Francuska vlada podnela ostavku

Francuski premijer Fransoa Fijon podneo je danas ostavku vlade, u trenutku kada se novoizabrani šef države Fransoa Oland priprema da za pet dana preuzme dužnost predsednika.

Otkriven plan za teroristički napad na OI

Ruska obaveštajna služba razotkrila je plan o terorističkom napadu na Soči gde će 2014. biti održane Zimske olimpijske igre, saopštio je danas Državni antiteroristički komitet Rusije.

Poginulo više od 40 ljudi u Damasku

U dve snažne eksplozije koje su se jutros dogodile u južnom delu sirijske prestonice Damasku poginulo je više od 40, a ranjeno 170 ljudi, javila je sirijska državna televizija.

Obama podržao istopolne brakove

Američki predsednik Barak Obama podržao je sinoć javno istopolne brakove, čime je okončano višemesečno nagađanje u predsedničkoj kampanji o tome kakav je stav po tom pitanju aktuelnog šefa države.

Grčka bliža ponavljanju izbora

Lider radikalnih levih snaga Siriza Aleksis Cipras, koji je, posle lidera Nova demokratija Antonisa Samarasa, dobio mandat za sastav nove grčke vlade, izjavio je da razgovori s drugim strankama nisu uspeli i da odustaje od pokušaja da formira koalicionu vladu.

Zatvorenik osvojio 41 odsto glasova u sučeljavanju s Obamom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama doživeo je politički šok na demokratskim preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, pošto je jedan zatvorenik koji se kandidovao osvojio 41 odsto glasova u direktnom sučeljavanju s njim, pišu američki mediji.

Vatrogasci silovali kolegu?

Grupa od 13 francuskih vatrogasaca privedena je posle tvrdnje jednog od njihovih novih kolega da je bio silovan na takozvanoj prijemnoj ceremoniji, koja je snimljena mobilnim telefonom, saopštili su zvaničnici.

Nestao ruski avion sa 46 putnika

Ruski putnički avion Suhoj sa 46 biznismena i ruskih predstavnika nestao je tokom demonstracionog leta iznad zapadne Jave u Indoneziji.

Dan pobede: Vojna parada na Crvenom trgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas na vojnoj paradi na Crvenom trgu, povodom Dana pobede nad fašizmom, da su strogo poštovanje međunarodnih normi, poštovanje državnog suvereniteta i samostalni izbor svakog naroda garancije da se tragedija Drugog svetskog rata neće ponoviti.