Žene, seksualno zlostavljanje i kampanja #nisamprijavila u Srbiji: „Da nijedna devojčica ne doživi bol kao one koju su podelile iskustva"

Na društvenoj mreži Tviter prethodnih dana hiljade žena i devojaka objavile su traumatične ispovesti uz hešteg #nisamprijavila u kojima su ispričale zbog čega su trpele nasilje i zašto ga nisu prijavile.
nisam prijavila
Ilustracija Jakov Ponjavić

„Nisam prijavila, jer nisam razumela".

„Nisam znala da seks kada molim da prestane, jer me boli, nije normalan".

„Nisam znala da i nekog koga voliš može biti nasilnik".

Za samo dva dana, više od 15.000 objava na društvenoj mreži Tviter napisale su žene i devojke iz Srbije i regiona, koje su pretrpele neki vid nasilja i silovanje.

Pisale su i o razlozima i strahovima zbog kojih nisu prijavile nasilnike istog trenutka.

Hešteg #nisamprijavila je eksplodirao preko noći na Tviteru, a potom se pojavio i u muškom obliku #nisamprijavio.

  • Jedna od brojnih

    27.12.2021 19:59
    Kampanja
    Ovo je jedna kampanja nekih nvo i ženskih organizacija koje u Srbiji sprovode razne kampanje osmišljene na zapadu i dobro plaćene. Sudeći po njima u Srbiji ne postoji ništa drugo nego samo nasilje nad ženama. Kao da su svi muškarci samo siledžije i ništa drugo, a sve žene samo žrtve i ništa drugo. Živimo pored naših koleginica, komšinica, sestara, drugarica, i ne vidimo uopšte toliko nasilje kao što se se iz učestalih kampanja sugeriše. Srbija nije zemlja nasilja nad ženama. Nasilje u Srbiji je najvećeu američkim tv filmovima i serijama koje naše tv emituju.
  • Mora

    27.12.2021 19:57
    Dopuna za Moj stav
    Nikad kao sada! Nizbrdica pocinje od raspada SFRJ, ratovi i sistematska silovanja po logorima za zene svih nacionalnosti moraju da se pamte! Sa dolaskom ove vlasti u Srbiji je najgore! Dobro je sto se Danijela Stajnfeld obratila Vucicu! Ona ga je prozvala time! Recnik njegovog mentora i ucitelja u Narodnoj Skupstini se ne sme zaboraviti! Naslovnice "castnog" coveka Vucicevica, po predsednikovoj oceni, sa golom Kolindom Grabar i naslovnica sa recima "Ona k....... (to je augmentativ od one reci za zene) Celzi (to je cerka Bila Klintona) navijala za Hrvatsku - su sramotne! Sa druge strane, njegove omiljene tv stanice koje bira kada gostuje, istovremeno emituju takve rijalitije u kojima se zene ponizavaju jezivo, ruze i eksploatisu, sto je neizreciv poguban uticaj na generacije u formiranju! Nama je bio vrlo sumnjiv sa turskim poslodavcima i "Eeee...", sa odbijanjima da da Jutku, sa Gasicem i novinarkama, pa eto Gasica sada na mestu sa kog moze bas da udari na novinarke i "visokom tehnologijom" ako zatreba...
  • Moj stav

    27.12.2021 18:32
    ...
    na balkanu je opšte-prihvatljiva dominacija muškog pola. Kao deo patrijarhalnog nasledja gde se smatra da je žena objekt a ne subjekt i to na svim relacijama muško-žensih odnosa , ne samo partnerskim. Činjenica je da u korenima nasilničkog ponašanja je frustracija. I evo rezultata
    i posledica tih frustriranih "muškarčina" .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC