VKS naložio ponovno odlučivanje o kreditu u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Novom Sadu iz novembra 2015. godine kojom je odbijen tužbeni zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima zbog promenjenih uslova, odnosno rasta kusra švajcarskog franka i naložio ponovno odlučivanje.
Tom odlukom, koja je objavljena na njegovom sajtu, VKS je usvojio zahtev za reviziju (vanredni pravni lek) klijenta koji je tužio banku tražeći raskid ugovora i naložio Apelacionom sudu da ponovo odluči u tom slučaju.
 
U svojoj odluci VKS je detaljno ukazao na propuste drugostepenog suda, koji je preinačio odluku Osnovonog suda u Novom Sadu iz aprila 2015. koji je odobio raskid ugovora koji je između klijenata i banke zaključenog 2007. godine i aneksa tog ugovora zaključenog četiri godine kasnije.
 
U ovom slučaju nakon pravosnažne presude banka je bila dobila mogućnost da naplatu kredita izvrši prodajom nepokretnosti na koju je bila stavljena hipoteka.
 
VKS je sada naložio Apelacionom sudu u Novom Sadu da u ponovnom postupku pouzdano utvrdi da li je i u kojoj meri došlo do promenjenih okolnosti od zaključenja spornog ugovora između stranaka.
 
Nakon toga će, kako se navodi u odluci VKS, "vodeći računa i svim ostalim okolnostima konkretnog slučaja i međusobnog ugovora stranaka oceniti da li su ispunjeni uslovi da se ugovor raskine i u skladu sa tim doneti na zakonu zasnovanu odluku".
 
VKS je u odluci napomenuo da nije sporan stav Apelacionog suda da promena kursa stranih valuta u odnosu na dinar nije neuobičajena pojava na domaćem deviznom tržištu. "Međutim, to ne znači da svaka pa i enormna promena kursa predstavlja uobičajenu pojavu", smatra VKS koji pored ostalog podseća i na konstataciju Osnovonog suda (koji je odobrio raskid ugovora) da je "tužilja uzela kredit za kupovinu kuće, a da sada za njegovo vraćanje joj treba nekoliko takvih kuća".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.