Oprezno sa novčanicama od 50 evra

Broj falsifikovanih novčanica u evrima otkrivenih u prvom polugodištu ove godine bio je manji nego u drugoj polovini 2016. godine.
Oprezno sa novčanicama od 50 evra
Foto: Pixabay
Iz opticaja je povučeno oko 331.000 falsifikovanih novčanica u periodu januar-jun 2017. godine, što je za šest odsto manje nego u drugom polugodištu prošle godine, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na izveštaj Evropske centralne banke.
 
"Zbog toga je verovatnoća dobijanja falsifikata vrlo mala", saopštila je ECB, uz konstataciju da je u opticaju više od 20 milijardi pravih novčanica. 
 
Osim blagog povećanja krajem prošle godine, broj falsifikovanih novčanica je u padu od kraja 2014. godine, kada je otkriveno više od 500.000 falsifikata. 
 
Čak 85 odsto falsifikata čine novčanice od 50 i 20 evra, pri čemu novčanice od 50 evra čine gotovo polovinu, a one u apoenu od 20 evra oko 37 procenata falsifikovanih novčanica. 
 
Samo devet odsto "lažnjaka" su novčanice od 100 evra, a 1,5 odsto čine one od 500 evra. 
 
ECB je zadužena za štampanje novčanica, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.