Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu.
Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije
Foto: Pixabay
Osnovni privredni trend u Srbiji je međutim i dalje povoljan i očekuje se ubrzanje privrednih aktivnosti do kraja godine, navodi se u danas objavljeno Jesenjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije za članice Unije i zemlje kandidate za članstvo.
 
"Privatna potrošnja, podržana rastom prihoda i nivoima zaposlenosti je viđena kao ključni podsticaj rasta, dok se predviđa da izvoz ostane snažan. Pritisak cena će ostati pod kontrolom i balans ili višak u budžetu bi trebalo dalje da smanji srazmeru duga", navodi se u izveštaju.
 
Procena privrednog rasta Srbije za ovu godinu je smanjen s 3,2 odsto na dva odsto, dok je za 2018. smanjen s 3,6 na 3,3 odsto. Za 2019. je predviđen rast od 3,5 odsto.
 
"Uprkos snažnom rastu proizvodnje i unutrašnje trgovine, na ekonomsku aktivnost je uticao pad u poljoprivredi na koju su negativno uticali nepovoljni vremenski uslovi", navodi se u prognozi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.