Ružić: Reforma javne uprave uzela pun zamah

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je, povodom predstojećeg predstavljanja Izveštaja SIGME o napretku reforme javne uprave u zemlji, da je u poslednjih nekoliko godina ova reforma uzela pun zamah.
"Svesni smo činjenice da je reforma javne uprave ključna za sve druge reforme koje sprovodimo, jer uređuje sistem javnih i državnih službi, obezbeđuje kompetentne kadrove i efikasno usmeravanje sredstava i pružanje usluga. Ona je ključna za naše pridruživanje Evropskoj uniji, jer naša javna uprava mora da bude izgrađena na efikasnim principima da bi bila kompatibilna i obezbedila standard dobre uprave kakav imaju evropske članice", rekao je Ružić, a saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Kako se navodi, u Izveštaju SIGME o monitoringu, koji se odnosi na period od maja 2015. do juna 2017. godine, konstatuje se da Srbija ostvaruje stalan napredak u određenim oblastima reforme javne uprave, kao i da je uspostavljen zakonski okvir za funkcionalnu javnu upravu.
 
Ovaj izveštaj, koji obuhvata šest ključnih oblasti reforme (strateški okvir za reformu javne uprave, izradu i koordinaciju politike, javnu službu i razvoj kadrova, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama), sadrži i preporuke koje su svojevrsna pomoć i pravac za dalje reforme u oblasti javne uprave i javnih finansija.
 
SIGMA je 2014. godine izradila Principe javne uprave kao podršku snažnijem pristupu Evropske komisije reformi javne uprave u procesu proširenja Evropske unije.
 
Principi određuju šta dobra javna uprava podrazumeva u praksi i opisuju glavne zahteve kojih zemlje moraju da se pridržavaju u procesu evropskih integracija.
  • FonTana

    12.03.2018 08:01
    Jos kada bi ti u tom zamahu foliranja bio smenjen...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.