Berza valuta u Londonu ostala bez turskih lira

Međunarodna berza valuta (ICE) u Londonu saopštila je da joj je u utorak ponestalo turskih lira, jer su brojni Britanci pohrlili u Tursku kako bi maksimalno iskoristili slabu liru.
Berza valuta u Londonu ostala bez turskih lira
Foto: Pixabay
Berza je navela da je tražnja za lirom porasla za 24.000 procenata u odnosu na prošlomesečnu prosečnu dnevnu tražnju.
 
Do ovog ogromnog povećanja tražnje doveo je rekordan pad turske valute u poslednjih nekoliko meseci. 
 
Pad lire je posebno bolan za Tursku jer uvećava ionako visok devizni dug zemlje, a i zato što nedavno uvedene američke trgovinske tarife na turski uvoz dodatno ugrožavaju tusku privredu. 
 
Turska je takođe danas objavila kontratarife na uvozne proizvode iz SAD-a. Smanjenje uvoza bi moglo, prema oceni AP-a, dodatno da oslabi liru.
 
Na ICE berzi očekuju da će ponovo imati lire "na lageru" do četvrtka uveče.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.