Planovi nemačkih investitora za Srbiju: Može li negativno izveštavanje da ih odvrati od ulaganja?

Srbija jeste privlačna za investitore, posebno za one iz Nemačke, ali potrebna je i zelena agenda, i "zajednička politička agenda".
Planovi nemačkih investitora za Srbiju: Može li negativno izveštavanje da ih odvrati od ulaganja?
Foto: Pixabay

Nemačko-srpska privredna komora (AHK) organizovala je drugi po redu gala-događaj pod nazivom "Green is the new art". Fokus saradnje Nemačke i Srbije je na sprovođenju zelene agende, konkretno na razvoju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti. U tu svrhu, Nemačka je uspostavila strateško partnerstvo o klimatskom delovanju sa Srbijom i regionom Zapadnog Balkana, piše Dojče vele (DW).

Sve nemačke kompanije teže da postanu klimatski neutralne do 2045. godine, zato je za njih veoma važno da mogu da obezbede snabdevanje obnovljivom energijom u narednim decenijama kada budu razmatrale investicije u Srbiji.
 
Srbija – privlačna za investicije
 
Kako je naglasio predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić, Srbija želi da bude privlačno mesto za investicije, a Nemačka je u tom smislu važan partner – ona je najveći spoljnotrgovinski partner i jedan od glavnih investitora. Zelena agenda je u tom kontekstu ne samo trend već i egzistencijalna potreba.
 
Milan Grujić kaže da se AHK već više od 20 godina ističe kao pouzdan partner pružajući, ne samo informacije, već i praktičnu podršku kompanijama članicama, kao i novim interesentima iz Nemačke. AHK već sada broji 440 kompanija-članica sa preko 100.000 zaposlenih.
Grujić primećuje da opšte geopolitičke okolnosti više nego ikad utiču na poslovanje širom sveta, ali da Srbija, čak i u takvim ekonomskim okolnostima, sve aktivnije i uspešnije radi na jačanju imidža.
 
Jasna opomena Srbiji?
 
Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad ističe da su investicije u Srbiji prošle godine iznosile 650 miliona evra, a ukupna trgovinska razmena dostigla je devet milijardi evra, što je rekord i duplo više u odnosu na 2018. godinu. Od 2000. godine Nemačka je uložila dve milijarde evra u bilateralnu saradnju.
 
Nemačka ambasadorka dodaje da zelena agenda nije samo floskula, ali da je pored toga potrebno imati i zajedničku političku agendu i stoga u delu govora koji je izrekla na srpskom, kaže da se broj realizovanih nemačkih investicija ipak smanjuje.
 
"Nakon napada Rusije na Ukrajinu stvorena je nova realnost u kojoj se političkim rizicima daje mnogo veća težina prilikom donošenja investicionih odluka – i to ne samo kod nemačkih kompanija. Unutrašnji politički razvoj i nedostatak jasnog spoljnopolitičkog opredeljenja stoga se direktno odražava na ekonomske pokazatelje", rekla je Anke Konrad.
 
"Ako pored toga imamo veoma negativno izveštavanje medija o Nemačkoj, kao i o Evropskoj uniji u celini, to takođe igra veliku ulogu u razmatranju novih destinacija za investicije", skreće pažnju nemačka ambasadorka u Srbiji.
 
Nemačka podrška zelenoj agendi
 
"Nemačke investicije imaju veliki uticaj na rast naše privrede i životnog standarda građana Srbije, a u nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji zaposleno je više od 100.000 ljudi. Ukupna robna razmena raste iz godine u godinu i ona je značajno porasla u prethodnih nekoliko godina, a 2022. je dostigla čak 8,3 milijarde evra", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.
"Zahvalni smo Nemačkoj na podršci koju pruža Srbiji u procesu energetske tranzicije. Srbija i Nemačka uspostavile su klimatsko partnerstvo u cilju podrške našoj zemlji u sprovođenju zelene agende Evropske unije", dodala je ministarka i naglasila da "bez dovoljno zelene energije nećemo moći ni da nastavimo da privlačimo strane investicije u onoj meri u kojoj to želimo i zato je energetika ključan segment naših budućih investicija".
 
Ministarka Đedović iznela je i podatak da je Nemačka od 2001. godine obezbedila gotovo milijardu i po evra za razvoj i transformaciju energetskog sektora u Srbiji ka čistim izvorima energije, od čega veliku korist imaju lokalno stanovništvo i ekonomija. Istakla je i da će u ponedeljak biti potpisana jedna od većih donacija i to upravo sa Nemačkom za izgradnju vetroparka u Kostolcu u vrednosti od 30 miliona evra.
  • /

    27.01.2024 16:21
    /
    naravno.
    srbi hoce kineske logore a ne placen prevoz, topli obrok i dodatno zdravstveno osiguranje
  • Øystin

    26.01.2024 19:24
    Svaki diktator ima resurs
    Maduro - najveca rezerva nafte na svetu - Narod na ivici existencije

    Noboa- Ogromne povrsine morskih polica izdate svetskim naftnim kompanijama - narod. Pa znate vec o cemu pricam

    Vučko- Penzioneri koki ga polako napuštaju, navijači koji ce trajati jos malo… zato Litijum je sada pod morsnjem ako zeli da nastavi svoju vladavinu, sto ne mora da znaci da narodu nece biti bolje ali to je Srbija i nece se dozvoliti da bude bolje!
  • Dušan

    26.01.2024 15:53
    Naravno da ne. Gde imate zemlju u evropi gde ćete plaćati radnike 400e u tri smene. I naravno menadžere za 1 - 2000e. Pa oni samo po radniku štede 1000e već u startu. Plus subvencije i ostalo. Tako da nema tu odvraćanja. Samo je keš bitan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija