Danas Svetski dan džeza

Svetski dan džeza biće obeležen večeras u Beogradu velikim koncertom na Trgu Republike i ekskluzivnim koncertom Marčela i njegovog benda "Napeti Kvintet" u Domu omladine.
Svetski dan džeza biće obeležen večeras u Beogradu velikim koncertom na Trgu Republike i ekskluzivnim koncertom Marčela i njegovog benda "Napeti Kvintet" u Domu omladine.

Svetski dan džeza (International Jazz Day) , 30. april, ustanovio je UNESCO 2012.godine na inicijativu jednog od najvećih muzičara 20. veka, legendarnog džez pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka. Te godine praznik džeza obeležen je u mnogim gradovima širom sveta.

Kao nastavak prošlogodišnje inicijative Sekretarijata za kulturu grada Beograda, u okviru obeležavanja "Dana Beograda 2015" (izvršni producent: Omladinsko pozorište DADOV), a u saradnji sa Komisijom za UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije, Beogradskim džez festivalom i Beo-kom servisom, Svetski dan džeza biće obeležen velikim koncertom na Trgu Republike, sa početkom od 19 časova.

Na koncertu će nastupiti mladi talentovani umetnici sa Džez odseka Muzičke škole "Stanković", vokalna solistkinja iz Trsta Ana Lovernjak u pratnji trija Aleksandra Grujića, multiinstrumentalistkinja Sanja Marković (Sunya) i njen "Brazilian Jazz Collective" , a proslavljeni Vasil Hadžimanov Bend će svojim nastupom zatvoriti centralnu proslavu.

Organizator koncerta Dadov pozvao je ljubitelje džez muzike da proslave zajedno Svetski dan džez muzike, koja je preživela sve lomove i prevrate u 20. veku, ostajući pritom sveža i otvorena za novu publiku i uticaje svih naroda i kultura, veličajući ljudsku potrebu za slobodnim izražavanjem.

Svetski dan džeza, DOB i Beogradski džez festival obeležiće koncertom Marčela, jednog od najboljih srpskih autora mlađe generacije koji će prvi put nastupiti uz pratnju džez kvinteta. U kvintetu su: za klavijaturama Aleksandar Jovanović Šljuka, bas Marko Fabri, truba Miša Nikolić, violina Filip Krumes i bubnjar Aleksandar Cvetković Drama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.