Ljosa: Književnost je vid otpora

Nobelovac Mario Vargas Ljosa ocenio je sinoć u Budvi da je književnost "opasna" u društvima u kojima nema slobode i dodao da je njen zadatak da učini svet boljim.
Nobelovac Mario Vargas Ljosa ocenio je sinoć u Budvi da je književnost "opasna" u društvima u kojima nema slobode i dodao da je njen zadatak da učini svet boljim.

Ljosa je ukazao da su vlast i svi oni koji "žele punu kontrolu života, od kolevke do groba", u književnosti uvek videli opasnost. "Kritički stav je početak kraja svim diktaturama", kazao je velikan svetske književnosti na književnoj večeri organizovanoj u Budvi. Ljosa je prethodno svečano otvorio Grad teatar Budva i Mediteranski salon knjige.

Peruanski nobelovac smatra da je književnost "zajednički imenilac svima koji se osećaju prevarenim i frustriranim kontrolom" i koji književnost koriste "kao vid otpora". Prema njegovim rečima, zadatak književnosti je da pokaže kako je svet u kome živimo prosečan, za razliku od onog kojeg maštaju knjige.

Ljosa je počast odao stvaralačkom opusu Njegoša koga smatra "simbolom građanskog aktivizma crnogorske nacije". Nobelovac sutra u Budvi učestvuje na simpozijumu posvećenom njegovom delu, o kome će govoriti najbolji poznavaoci hispanoameričke književnost iz regiona.

Mario Vargas Ljosa biće gost Beograda i Novog Sada 22. i 23. juna, a u Novom Sadu biće mu uručena nagrada za prozu "Milovan Vidaković" Međunarodnog festivala ProseFest.regiona.

Mario Vargas Ljosa rođen je 1936. godine u mestu Arekipa u Peruu, a prvo delo, dramski komad "Inkino bekstvo" napisao je sa 16 godina. Za prvu objavljenu knjigu, zbirku priča "Šefovi" dobio je nagradu "Leopoldo Alas", a postao je poznat posle objavljivanja romana "Grad i psi".

Objavio je druge romane, studije, eseje i dramska dela. Dobitnik je nekih od najnačajnijih priznanja, među kojima nagrade Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN Nabokov i 2010. Nobelove nagrade za književnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.