Film "Iza brda"najbolji na Paliću

Turski film "Iza brda" režisera Emina Alpera proglašen je za najbolji film na 19. festivalu evropskog filma "Palić 2012".

Turski film "Iza brda" režisera Emina Alpera proglašen je za najbolji film na 19. festivalu evropskog filma "Palić 2012".

U obrazloženju odluke, žiri navodi da je turski film nagrađen "Zlatnim tornjem" jer je uspeo da pokaže koliko je lako stvoriti neprijatelja iz naše nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama. "Polazeći od mikrokosmosa porodičnih odnosa, film se uzdiže do metafore za nastanak rata. Svojom efikasnom jednostavnošću film doseže dimenziju klasične grčke tragedije", saopštio je žiri.

Nagrada "Palićki toranj" za najbolju režiju dodeljena je Ulrihu Zajdlu za austrijsko-nemačko-francuski film "Raj: Ljubav" zbog, kako navodi žiri, "hrabre, inteligentne i originalne studije našeg društva", kao i zbog njegovog "jedinstvenog rediteljskog rukopisa, podržanog izuzetno hrabrom glumom briljantne Margarete Tizel". "Zajdlov beskompromisni pogled i radikalna kritika našeg sveta je bez presedana i izuzetno originalna", navodi se u odluci žirija.

Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja i to mađarsko-nemačko-francuskom filmu "Samo vetar" u režiji Benedeka Fligaufa za "izuzetnu humanost u snažnoj i upozoravajućoj priči o rasizmu i ksenofobiji" i izraelsko-francuskom filmu "Božije komšije" u režiji Menija Jaeša, "upečatljivoj studiji uticaja radikalnih religioznih uverenja u svakodnevnom životu".

Za sedam dana trajanja festivala, od 14. do 20. jula, prikazano je osamdesetak filmova, od kojih je desetak imalo svoja prva prikazivanja nakon Kanskog, Berlinskog ili Festivala u Roterdamu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.