Nagrada "Sreten Marić" Savi Damjanovu

Prof. dr Savi Damjanovu u petak, 10. maja, biće uručena bijenalna nagrada "Sreten Marić" za petoknjižje "Damjanov: srpska književnost iskosa" u Svečanoj sali Matice srpske.
Prof. dr Savi Damjanovu u petak, 10. maja, biće uručena bijenalna nagrada "Sreten Marić" za petoknjižje "Damjanov: srpska književnost iskosa" u Svečanoj sali Matice srpske.

Nagrada, koju dodeljuju Biblioteka MS i Opština Kosjerić, nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista Sretena Marića (1903-1992), a o laureatu će govoriti upravnik Biblioteke, dopisini član SANU Miro Vuksanović i prof. dr Gojko Tešić, koji je bio predsednik žirija.

Žiri, u kome su pored Tešića bili Katarina de Leobardi-Tivo i Radovan Popović, odluku je doneo jednoglasno, nakon što je razmotrio sva dostupna esejistička dela sačinjena u srpskom jeziku i objavljena 2011. i 2012. godine.

U navedenom periodu, prema konstataciji žirija pojavilo se nekoliko izuzetnih esejističkih ostvarenja, pre svega M. Nedića, M. Šutića, P. Pijanovića, M. Nenina, D. Hamovića, S. Brajović, S. Vladušića i T. Brajovića i to je na plodan način otežavalo odlučivanje.

"Odluka o ovogodišnjoj nagradi, kao i ranijih godina kada je dodeljena Borislavu Radoviću, Slavku Gordiću, Jovici Aćinu i Kolji Mićeviću, donesena je u skladu sa kvalitativnim zakonomernostima i poetikom eseja kao otvorene književne forme i samosvojnog stvaralačkog gesta u kojem se na jedinstven način prepliću imaginacija, znanje i inventivna zapitanost, sazdajući posebnu jezičku i misaonu tvorevinu", stoji u obrazloženju odluke žirija.

Podsetivši da nagrađeno petoknjižje "Srpska književnost iskosa" čine knjige : "Veliki kod: Đorđe Marković Koder", "Vrtovi nestvarnog. Ogledi o srpskoj fantastici", "Srpski erotikon", "Nova čitanja tradicije 1-3" i "Šta to beše srpska postmoderna?". Žiri je istakao da su ove knjige pisane "izrazito modernim i po mnogo čemu osobenim, drugačijim, provokativnim esejističkim rukopisom koji je oplemenjen dinamičnom čitalačkom, kritičkom i interpretativnom svešću o modernosti srpske književne baštine".

"Damjanov je" smatra žiri "u mnogo čemu oplemenio i obogatio književnoteorijsku i književnoistorijsku misao savremene nauke o srpskoj književnosti - opredeljujući se za modernu metodologiju, i za 'marićevsku tradiciju' koja se u njegovom rukopisu na najlepši način nastavlja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.