Preminuo pisac Frederik Pol, tvorac "Reklamokratije"

Frederik Pol, jedan od najcenjenijih pisaca naučne fantastike, čiji je slavni distopijski roman "Reklamokratija" uveo danas odomaćeni pojam 3D, preminuo je u 94. godini, saopšteno je jutros preko njegovog sajta.
Frederik Pol, jedan od najcenjenijih pisaca naučne fantastike, čiji je slavni distopijski roman "Reklamokratija" uveo danas odomaćeni pojam 3D, preminuo je u 94. godini, saopšteno je jutros preko njegovog sajta.

Pol, koji je pored "Reklamokratije" i još čitavog niza romana napisao još jedan naučnofantasični klasik, "Kapija", preminuo je 2. septembra u bolnici, nakon što je u njoj istog dana primljen zbog respiratornih problema. Smrt je potvrdila i Polova kćer preko Tvitera.

Frederik Pol, rođen 1919. godine, bio je književni i magazinski urednik, literarni agent i veliki ljubitelj naučne fantastike, čija je "Reklamokratija" - napisana u saradnji sa Sirilom Kornblutom, označila ulazak žanra u zreliju fazu nakon "zlatnog perioda" u kojem je bio sinonim za "lako", avanturističko štivo.

"Reklamokratija" na satiričan način opisuje prenaseljeni korporativizovane svet u kojem je potrošački mentalitet doveden do apsurda, i u kojem se doslovno ne može pobeći od agresivnih reklama.

Profesija advertajzera je najplaćenija na svetu, i sve je podređeno reklamama, koje često "navlače" kupce da uzimaju proizvode od kojih će kasnije, zbog skrivenih opojnih aditiva, postati zavisnici.

Pol je kao mladi pisac dva puta pokušavao da napiše roman na ovu temu, a uspeo je kada mu se pridružio Kornblut. Njih dvojica su jedva uspela da nadju izdavača za "Reklamokratiju", koja je vizijom i ozbiljnošću odudarala od onog što se smatralo naučnom fantastikom.

Posle Kornblutove prerane smrti 1958. godine, Pol je nastavio da piše sam, a na vrhuncu slave bio je u drugoj polovini sedamdesetih, kada je napisao "Kapiju" - još jednu viziju korporativnog sveta, podeljenog između nekoliko supersila, među kojima je i Brazil.

Te supersile kontrolišu asteroid zvani "Kapija" na kojem su otkriveni artefakti jedne nestale vanzemaljske rase. Od njih je ostala samo tehnologija, koju ljudi slabo razumeju, uključujući svemirske brodove koje avanturisti koriste, ne znajući gde će ih oni odvesti, do neslućenih blaga a možda i u smrt.

"Kapija" se pretvorila u uspešni, šestodelni serijal romana, a pored "Kapije" i "Reklamokratije", iza Pola je ostao još jedan cenjeni roman, "Čovek plus".

Dobitnik je mnogih nagrada u svetu naučne fantastike, uključujući
Hjuga i Nebulu, a bio je savremenik veličina kao što su Isak Asimov, Džek Vens i Džejms Bliš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.