Kontroverzna slika "Hrvat i muslimanka" Dejvida Bouvija prvi put u javnosti

Slika "Hrvat i muslimanka" škotskog slikara Pitera Hausona, koja pripada muzičaru Dejvidu Bouviju, biće izložena prvi put u poslednjih 20 godina.
Slika "Hrvat i muslimanka" škotskog slikara Pitera Hausona, koja pripada muzičaru Dejvidu Bouviju, biće izložena prvi put u poslednjih 20 godina.

Slika prikazuje dvojicu Hrvata kako siluju muslimanku.

Ulje na platnu široko 153 i visoko 213 centimetara izazvalo je kontroverze zbog prikazivanja scene rata u Bosni. Sliku je naručio Imperijalni ratni muzej u Londonu, ali je na kraju odbio da je kupi, pa je prodata Dejvidu Bouviju za 21.000 evra.

Slikar je 1993. godine boravio u Bosni i Hercegovini kao službeni umetnik. U okviru pomalo bizarne tradicije Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu, od 1916. godine umetnici su raspoređivani po ratnim područjima kako bi zabeležili scene iz prve ruke.

"Direktor muzeja mi je rekao da ne želi da kupi sliku jer ja nisam prisustvovao silovanju", rekao je Hauson, čija dela su kupili i Madona i Mik Džeger.

Hauson se iz rata vratio ranije, tvrdeći da je bolestan, mada ga je britanska javnost proglasila kukavicom. Godinu dana kasnije, vratio se u Bosnu i tada napravio seriju slika među kojima je i "Cleansed" (Očišćeni), čiji naziv aludira na etničko čišćenje.

Najveći šok izazvala je upravo slika "Hrvat i muslimanka" na kojoj dvojica muškaraca u uniformama siluju ženu u toaletu. Poslednji put je prikazana 1994. godine.

Hauson je, inače, kao službeni slikar boravio i na Kosovu 1998. i 1999. godine.

  • Orwell Vegan

    16.12.2013 14:38
    Ove slike i te sa Kosova
    Treba ponuditi Kulturnom centru da ih izlozi. Sto da ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.