Preminuo poznati dirigent Klaudio Abado

Italijanski dirigent Klaudio Abado, koji je čvrstom rukom vodio neke od najpoznatijih svetskih orkestara, preminuo je u Bolonji u 80. godini.
Italijanski dirigent Klaudio Abado, koji je čvrstom rukom vodio neke od najpoznatijih svetskih orkestara, preminuo je u Bolonji u 80. godini.

Abado je debitovao u milanskoj Skali 1960. i dvadeset godina bio je njen muzički direktor. Bio je muzički direktor Bečke državne opere, Berlinske filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra i gost dirigent Čikaške filharmonije.

Osnovao je svoj orkestar u Lucernu i posvetio se podučavanju mladih muzičara. Aktivno se zalagao za promovisanje mladih muzičkih talenata i osnovao je više orkestara, među kojima i Evropski orkestar mladih.

Poznavaoci kažu da je Abado imao "specijalan dodir" kada je reč o vođenju orkestra - davao im je određenu nezavisnost i tako dobijao njihovu lojalnost.

Ialijanski predsednik Đorđo Napolitano je u avgustu prošle godine imenovao Abada za doživotnog senatora zbog doprinosa italijanskoj kulturi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.