Potapanje vaterpola

Novčana državna pomoć će, istina privremeno, zakrpiti rupe u poslovanjima klubova, međutim, osnovni problem vaterpola, iz kog ishodi i finansijski, jeste neprivlačnost, kako gledaocima, tako i oglašivačima.
Potapanje vaterpola
Foto: Pixabay

Piše: Živan Lazić

Mada je vaterpolo naš najtrofejniji timski sport, u Srbiji nije popularan i decenijama je jedva funkcionisalo tek desetak klubova.

U poslednjih petnaestak godina i manji gradovi su počeli podizati bazene, pa se i broj klubova uvećao na dvadeset i tri, od kojih šest ima i ženske ekipe. Domaća takmičenja su skromna i u javnosti neprimetna, pa ipak, nacionalna selekcija žanje medalje iz godine u godinu.

Mnogi objašnjenje nalaze u slabom interesovanju za ovu igru na celom globusu. Zapravo, nosioci ovog sporta su tri-četiri republike bivše Jugoslavije, Italija, u manjoj meri Grčka i Španija, a donedavno je bila i Mađarska, istorijski posmatrano najveća vaterpolo sila, odakle u nas stizahu i vatepolo i stručnjaci u drugim sportovima.

Bivši Sovjetski Savez je takođe bio velesila, ali ni Rusija, niti bilo koja druga država sa eks sovjetskog prostora nije nastavila niz. Nemačka, Rumunija, Francuska ili Holandija, koje su u pojedinim periodima pokazivale želju da nešto više razviju ovaj sport, odustajale su iz nemogućnosti da ozbiljnije animiraju mlade za bavljenjem ovim sportom u vodi.

Nema driblinga, nema skoka

Naravno da nikada nije lako osvajati medalje, pogotove u kontinuitetu. Ipak, ostaje utisak da je konkurencija, pogotovo u poređenju sa najpopularnijim sportovima, slabija.

Uostalom, mane dugo uočava i Međunarodni olimpijski komitet, pa je vaterpolo bio među prvim sportovima kojima je pretilo isključenje iz programa olimpijskih igara. Razlog je neatraktivnost, kako gledaocima, tako i oglašivačima. MOK je uočio da u igri nema individualnih akcija (driblinga), nema atraktivnog elementa poput skoka, dok se dobar deo igre odvija pod vodom i, praktično, je nevidljiv gledaocima.

Činilo se da je završeno olimpijsko doba vaterpola. Ali, vaterpolo ima ženske klubove na svih pet kontinenata, u poslednje vreme uočljivo raste popularnost igre u vodi među devojkama i MOK, u vreme kada se silno trudi da u sport, time i u sportsku industriju, uvuče celu, a ne samo mušku polovinu porodice, odlučuje da, uz brojne predloge za uvećanje atraktivnosti, vaterpolu pruži priliku za transformaciju. No, senka udaljenja iz programa Igara visi i dalje, kao mač nad glavom...

Mi, svakako, poštujemo i volimo naš trofejni sport. Ipak, realni smo i shvatamo da je konkurencija u ovoj igri, mereno svetskim aršinom, minimalna. U takvoj situaciji ne čudi što su klubovi godinama u dubiozi.

Sav prihod iz budžeta

Gotovo sto odsto prihoda vaterpola kluba su sredstva kojima opština redovno finansira sport, tu se nađe neko javno preduzeće da sufinansira trofejni klub i preko njega vodeni sport. Možda ponekad nešto kane i od nadoknade za odlazak igrača u inostranstvo, pre svega u Italiju.

Nema međutim ozbiljnijeg marketinškog prihoda, nema novca od ulaznica i to je ono što klubove vodi u status siromaška. Čini se da plan po kome bi država gradila osnovnu infrastrukturu, bazene, potrebne naravno i plivačima, skakačima u vodu ili takmičarkama u sinhronom plivanju, dok bi bogati (bivši) vaterpolisti i prijatelji vaterpola izdržavali takmičarsku aktivnost kluba, ne funkcioniše.

Sve se svelo na novac iz budžeta, bilo lokalnog, bilo državnog. Dugovi su se gomilali godinama, stvar predugo razvlačila, sve dok nije postalo jasno da je u pitanje došla i egzistencija samih domaćih takmičenja.

Podrška vlasti

Aktuelna vlast, imajući u vidu i da su izbori za šest meseci, prihvatila je da iz državog budžeta pokrije otprilike jednogodišnje potrebe svakog od dvadeset i tri kluba, naravno i šest ženskih sekcija.

Presednik Vateroplo saveza Viktor Jelenić je, zauzvrat istakao "velike zasluge" predsednika Aleksandra Vučića, dodajući da VSS podržava preuzimanje SC "Gale Muškatirović" (sa odličnim bazenima) od strane grada Beograd, jer je to u interesu vaterpola. Podsetimo, po propisima objektima upravlja opština Stari Grad, u kojoj je na vlasti opozicija, dok Beogradom upravlja Srpska napredna stranka.

Upravo gest kojim su vaterpolisti prinuđeni da, zarad sitne pomoći (svota teško da će dostići 0,3 miliona evra) iz državne kase, ne samo na sva usta hvališu vladajuću stranku, već i da javno podrže pravno više nego problematičan upad (beo)gradske vlasti u ono čime upravlja opština, ukazuje da predsedniku nije do vaterpola. Neophodna mu je samo podrška igrača, popularnih osvajača brojnih medalja, a sve kroz reči čelnika Saveza.

Izbori se približavaju, a prilika je zgodna, ne košta ni cvancika ni predsednika, ni njegovu stranku. Iskorišćen je budžet koji pune svi građani ove zemlje. Vaterpolo je, u ovom slučaju, samo poslužio vlasti za još jednu promociju, sve ostalo je sporedno.

  • mr

    12.08.2019 15:33
    "srećom"
    pa je vaterpolo ministar sporta i zaluđene omladine van te priče,osim da bude voštana figura iza prvoslavšćujućeg na otvaranju drumova
  • Svašta

    12.08.2019 14:54
    Nema mnogo gledalaca ,ni na fudbalskim, rukometnim, odbojkaškim i sl utakmicama.
    Ali ovi sportovi dobajaju daleko veća sredstva iz budžeta, naročito fudbalski klubovi.
    Sponzori su im uglavnom JP , znači i sponzori su im državne firme.
    Tako da nije razlog potapanja vaterpola, plivanja, atletike zbog manjka gledalaca na utakmicama i takmičenjima, već zbog toga što ne dobijaju pare iz budžeta u iznosima kao fudbalski klubovi.
  • Alexa

    12.08.2019 12:50
    bivši plovak
    Nepoznato mi je da se i jednom sportu desilo da je sam sebi došao glave.
    Izuzetno prljav, izuzetno težak, nije u čovekovoj prirodnoj sredini, i normalno, neće deca da se bave njime.
    Ja sam uvek govorio, to što klinaca koji treniraju fubal i basket ima kao šodera, a nas što treniramo vaterpolo da jedva ekipu sa dve postave probereš, znači ili da je vaterpolo daleko teži ili da su oni svi pametni a mi glupi :)

    Bilo kako bilo, meni je bio i ostao najlepši sport. Nijedan sport posle nije mogao da me učini toliko srećnim i ispunjenim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.

Akušersko nasilje i prosto primoravanje

Juče se po internetu brzinom svetlosti proširila priča da je mlada majka u porodilištu u Sremskoj Mitrovici pretrpela torturu tokom loše vođenog porođaja.

Hladni dani ućutkali hvalisavog Vučića

Predsednik Srbije se često hvališe kako je za "11 godina naprednjaka izgrađeno 900 kilometara autoputeva, čak 325 više nego za 54 godine koliko su Srbijom vladali Tito, potom Milošević".