Neko me sabotira, možda su Hrvati: Traženje krivca za proteste van granica Srbije

Otkako su poslednji protesti izbili u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je pokušavao da pronađe krivce svuda, pa i van granica zemlje, samo da ga ozbiljniji "detektivski rad" ne bi doveo do Andrićevog venca. Popularna meta je tako i Hrvatska, pa i mediji koji iz susedne zemlje izveštavaju o događanjima u Srbiji.
Neko me sabotira, možda su Hrvati: Traženje krivca za proteste van granica Srbije
Foto: 021.rs
Vučić je više puta označio susede kao nekog ko podržava, ali i šalje svoje ljude na proteste, a kao glavni dokaz za to "priložio" naslove u hrvatskim medijima koji se navodno raduju "propasti Srbije". 
 
Nedavno je na jednom hrvatskom portalu osvanula vest sa naslovom "Vučić kaže da Hrvatska želi uništiti njega i Srbiju", na šta je duhovit komentar imao i muzičar Vojko V. On je ovu vest podelio uz komentar "Neko me sabotira, možda su Hrvati", aludirajući tako na svoju pesmu "Kako to", odnosno na jedan njen deo: "Neko me sabotira možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni, neko me sabotira".
 
 
Jedan od hrvatskih medija koji je pomno pratio političke i društvene potrese u našoj zemlji je i portal Indeks (Index.hr). Osim što su o dešavanjima izveštavali gotovo iz minuta u minut, novinari ovog medija pružali su ozbiljne analize kakve su se retko nalazile i na domaćim medijima.
 
Novinar Indeksa Gordan Duhaček kaže za 021 da je većina medija u Srbiji pod kontrolom Vučićevog režima, što objašnjava reakciju domaćih medija na pobunu u Beogradu i širom Srbije.
 
"Srbija nam je susedna zemlja, dakle sasvim je logično medijski pratiti kada se u glavnom gradu bilo koje susedne države događaju onakvi nemiri i pobuna građana kao u Beogradu. Zapravo je čudno što se to uopštee mora objašnjavati, no mora se zbog podmetanja i laži predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji širi teoriju zavere o tome kako hrvatske vlasti i mediji koordinisano ruše vlast u Srbiji. Kao da nemački mediji inače ne prate proteste u Parizu, da ne pišu komentare na tu temu? Pa naravno da to čine. To je najlogičnije novinarsko ponašanje. Indeksu je ono što se događa u Srbiji važna tema, a to zanima i naše čitatelje. Nema tu nikakve zavere ili koordinacije s hrvatskim vlastima, koje Indeks uostalom žešće kritikuje nego Vučića", objašnjava Duhaček za 021. 
 
 
 
Smešno je tvrditi da Hrvatska ima plan za uništenje Srbije, Hrvatska nema plan ni za sebe
 
Vučićeva "fiksacija na Hrvatsku", smatra Duhaček, može se objasniti i "krahom sna o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag".
 
"Kada nemački medij piše o događajima u Francuskoj ili kada portugalski medij piše o događajima u Španiji, to očito nije mešanje u unutrašnja pitanja tih država, nego najuobičajeniji novinarski rad", dodaje on. 
 
Ipak, ističe da ga zabrinjava to što značajan deo građana Srbije veruje "Vučićevoj propagandnoj kampanji".
 
"Iz hrvatske perspektive je naročito smešno što Vučić tvrdi da Hrvatska ima kao nekakav tajni plan za uništenje Srbije, a Hrvatska nema ni plan za samu sebe i svoju budućnost. Nema Hrvatska nikakvih kapaciteta, a ni ambicija, da ruši vlade u regiji", misli sagovornik 021. 
 
Kaže i da mu je zabavno u vezi sa Vučićevim novim narativom o Hrvatskoj to što se on hvali time da će Srbija nekad prestići ovu zemlju, a da se to nije dogodilo.
 
"Srbija nije ekonomski jača od Hrvatske. Vučić svojom ostavštinom proglašava ono što bi se tek nekad u budućnosti moglo dogoditi. On javno likuje zbog neke fantazije koja se odigrava samo u njegovoj glavi", navodi Duhaček. 
 
 
Da policija nije brutalno pendrečila ljude, to bi ostala unutrašnja tema Srbije
 
Proteste u Srbiji vidi kao istovremeno i spoljno i unutrašnje pitanje, ali naglašava da je reakcija službenog Zagreba suzdržana ili nepostojeća. Jedino je, kaže, saborski zastupnik zeleno-crvene koalicije Bojan Glavašević sugerisao da bi Srbiji trebalo blokirati pregovore sa Evropskom unijom zbog policijske brutalnosti.
 
"Da policija ljude koji su izašli na protest zbog policijskog sata nije brutalno pendrečila i da nije ljude zasula s onoliko suzavca, to bi ostala unutrašnja tema Srbije. Reakcije policije i Vučića su proteste učinili i temom koja prelazi granice Srbije", ističe Duhaček.
 
Scene na ulicama Beograda ocenjuje kao "gore nego za vreme Slobodana Miloševića", jer je Milošević ipak bio pod sankcijama i persona non grata u međunarodnoj zajednici, dok je "Vučić prilično vešt političar, koji se uspešno ulizuje moćnijima od sebe, a iživljava ili pokušava iživljavati nad onima koje smatra slabijima".
 
 
Smatra i da je za vreme Miloševića ipak postojala i koliko-toliko organizovana opozicija, više nezavisnih medija, a i nada da se stvari jednim velikim preokretom mogu promeniti.
 
"Danas nema ničega od toga. Vučić je na neke načine gori od Miloševića. Pre neki dan sam razgovarao s beogradskim studentom, koji je 1994. godište, koji je bio među onima koji su nakratko prve noći upali u Skupštinu. Spomenuo mi je da je na protestima susreo starijeg čoveka koji je 1996. godine protestovao zbog ukradenih izbora. To me je baš ubilo u pojam, prošlo je toliko vremena, došle su nove generacije, a ove prethodne nisu ništa uspele da poprave, iako su se neki svojski trudili", priča sagovornik 021.
 
Kada za to bude spremna, Srbija će morati nemirnim putem da ruši Vučića
 
U razgovoru sa ljudima u Beogradu, ali i prilikom praćenja nezavisnih medija, zaključio je da su protesti bili spontani, te da je povod bio trodnevni policijski čas. Razloga je, međutim, bilo mnogo. Smatra da je ljudima "dosta Vučića, njegove javne i medijske sveprisutnosti i njegovih laži, koje vređaju pamet građana".
 
"Najjednostavnije rečeno, bili su to antivučićevski protesti. Nisam iznenađen što se stvar izduvala, možda bi i pre da režim nije tako agresivno reagovao. Srbija nema opoziciju koja bi znala šta s tim protestima, to pokazuje i da su ljudi, koji više sami sebe smatraju opozicijskim liderima nego što to jesu, oterani s protesta od strane građana", kaže Duhaček.
 
 
Ipak, kaže da Vučića protesti ne brinu mnogo, jer je "u svojim rukama nakupio toliko konkretne političke moći". Smatra da bi se u javnim nastupima predsednika Srbije videlo da misli da je ugrožen jer on "nije u stanju da skriva svoje emocije".
 
"Najnoviji protesti su ga na trenutak uplašili, ne treba zaboraviti da je odluka o policijskom času brzo povučena i da je sve to prebacio na leđa Vlade, kao da on odjednom s tim nema veze. Ali nisu uspeli da destabilizuju Vučićev režim", ističe Duhaček.
 
Za celu Srbiju je, kako kaže, najopasnije to što je Vučić ugušio društvo - nema prostora za demokratski opozicioni rad, za nezavisne medije, za javnost koja nije dirigovana od strane Pinka, Informera i sličnih prorežimskih medija. 
 
"Nedavno održani parlamentarni izbori su bili u najboljem slučaju tek sena pravih demokratskih izbora. Sve to znači da Vučić nije ostavio prostor da mirnim putem ode s vlasti, što znači da će ga Srbija, kada za to bude spremna, morati nemirnim putem rušiti. Biće tu mnogo krvavih košulja", zaključuje Duhaček.
  • nikola

    25.07.2020 15:14
    @Prele
    Sve je dobro receno! Samo ste propustili frazu "spoljasni i unutrasnji neprijatelji". Sve je to ista skola i vec vidjeno. Mozda brutalnije ponasanje policije, ali i njima su vece plate pa vise udaraju.
    Isti ljudi, ista koalicija, samo njega nema. Ali tu je dosledna zamena. Setite se koje prvi medijski krenuo na Curuviju i ko je tada bio ministar informisanja. Dalji komentar nije potreban.
    A to sto su se botovi okomili sa minusima, neko ih je obavestio da 021.rs objavljuje i komentare koji ne velicaju Prvorodjenog Vrhovnog Respiratora. Neka udaraju minuse, i ovako nisu pismeni da napisu neki validan komentar.
  • Milan NS

    24.07.2020 09:25
    Mama:
    "Perice sine, ti si bolestan"
    Pera Mitić: "Ja sam bolestan, mene boli glava... jako"
  • Vlada

    17.07.2020 16:28
    @Neven Urbalov

    A ja te pitam po stoti put, šta te sprečava? Jeste da će to sigurno biti na štetu građana i prekršajnih sudija gde god da odeš, ali šta je tu je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.