INTERVJU Atila Šoti: Vojvođanski bluz bend priprema novi album

Vojvođanski bluz bend priprema novi album sa novim kompozicijama, a Atila Šoti, koji stoji iza okupljanja nove-stare postave sastava kaže u razgovoru za 021.rs da će publika nove pesme imati priliku da čuje na "Novosadskoj kulturi sećanja".
"Bluz je, kako je neko rekao, kada se dobar čovek loše oseća", rekao je jednom prilikom Dragan Jurišić Gaga, nekadašnji frontmen kultnog Vojvođanskog bluz benda. Ideja o "Novosadskoj kulturi sećanja" nastala je upravo kako bi se odala čast majstorima sa novosadske scene koji nisu više među nama, kao što su Gaga, Bogda, Baja, Bata, Andrla, Suba, Žiksa, Neša Januza, Boba i mnogi drugi. 
 
Kroz bend je prodefilovao veliki broj muzičara, ali je postojala jedna konstanta - Vojvođanski bluz bend je uvek važio za dobar sastav. Iza njega su ostala tri izdanja - prva ploča "Šećeru moj" objavljena je 1986. godine, ali su taj LP podelili sa Radovanom Petrovićem. Devet godina kasnije objavljuje se kaseta Vojvođanski bluz bend u izdanju "Prometeja", a u čitavom ovom projektu svoju ulogu je imao i osnivač Radija 021 Slobodan Boba Stojšić. Priča između Vojvođanskog bluz benda i 021 se nastavila i u novom veku, pa je tako Radio 021 bio izdavača albuma "Vreme je za Novi Sad", a ova pesma je svojevrsna himna "Novosadske kulture sećanja".
 
Nakon Gagine prerane smrti bend se rasformirao, a 2018. godine Atila Šoti, Gagin prijatelj i saradnik, dolazi na ideju da se bend ponovo sastavi kako bi se obeležilo pola veka od osnivanja. Mic po mic, bend se sastavio a dve godine kasnije se nalazi u studiju i priprema novi album.
 
021: Sastav je nastao davne 1968. godine kao Novosadski bluz bend, da bi dolaskom Gage postao Vojvođanski. Tokom godina postojanja kroz bend je prošao veliki broj muzičara, i sami ste bili u njemu. Bend se ugasio, ali krajem 2017. godine ponovo VBB priču pokreće grupa entuzijasta i poštovalaca ovog sastava. Kako se rodila ta ideja, šta je bila inicijalna kapisla?
 
Atila: Davne 1968. godine, novosadski konceptualni umetnik Branko Andrić Andrla je osnovao Novosadski Blues Band. Bend je imao nekoliko nastupa pod tim imenom, i posle izvesnog vremena, Andrla je odlučio da "napusti" ovakvu muzičku koncepciju i formirao je legendarni sastav pod nazivom "Imperivm of Jazz", u čijem sam radu, jedno izvesno vreme i sam učestvovao. Elem, Draganu Jurišiću se rodila ideja da nastavi "život" Novosaskog Blues Benda, promenio je ime u Vojvođanski Blues Band, okupio muzičare i nastavio sa radom.
 
 
Kroz VBB je prodefilovalo mnogo novosadskih muzičara, koji su kraći, ili duži vremenski period, svirali u njemu, ali je bend definitivno prestao sa radom nakon Draganove prerane smrti.
 
Nakon pauze u radu VBB-a koja je trajala 10 godina, došao sam na ideju, da kao izvorni član benda, ponovo pokrenem VBB i to na jubilarnu 50. godišnjicu. Prethodno sam obavio razgovore sa članovima porodice pokojnog Dragana, sakupio muzičare i oživeo ponovo "priču".
 
021: U čemu vidite važnost ovog benda za Novi Sad? Neupitno je to da su ostavili značajan trag u rok kulturi grada...
 
Atila: Dragan i ja smo se kao "prve" komšije Limanci dosta družili, a muzički smo blisko sarađivali. Smatram da je nakon Draganove smrti, VBB neopravdano brzo pao u zaborav i želim da Draganove sjajne tekstove, ne menjajući ih, kao ni melodije tih pesama, instrumentalno osvežim, što i priliči vremenu u kojem živimo, a to je 21. vek. Naravno, želja je da se privuče pažnja mladih ljudi, koji i nemaju baš mnogo mogućnosti da čuju bluz muziku u medijima.    
 
 
021: Je li bilo teško pronaći ljude koji bi učestvovali u ovakvoj vrsti projekta? Ko su ljudi koji su danas deo VBB priče?
 
Atila: Kontaktirao sam pojedine bivše članove, odsvirali smo nekoliko proba, međutim, što zbog svojih obaveza, što zbog zuba vremena koje je učinilo svoje, jednostavno se nisu uklopili u bend. Od starih članova u bendu su: Voja Savkov - saksofon, Zdravko Brenecki - truba, Branislav Aksin - trombon, Dejan Starčević - klavijature, Vladimir Kranjčević - producent, Zoran Janjetov - dizajn, Ivan Fece Firči - produkcija i Dušan Živkić - fotograf. Od "novih" članova u bendu su: Toma Šimunović - bubnjevi, Željko Škrbić - usna harmonika, Rade Gutalj - vokal, Davor Jojić - bas gitara, Magdalena Bešenji - prateći vokal i Karolina Bešenji - prateći vokal. Tu je tekstopisaci Branislav Bašić Pekar.
 
021: U kojoj meri se aranžmani nove postave VBB razlikuju od onoga što je svirao bend na čelu sa Gagom ili pak onoga što je zabeležno kroz ploču, kasetu i CD?
 
Atila: Mnogo se razlikuje. Aranžamini su savremeniji, zvučna slika je prilagođena današnjem vremenu - u tehničkom smislu, svirka je mešavina bluza, džeza i ostalih muzičkih stilova. 
 
 
021: Otišli ste korak dalje i niste se zadržali samo na sviranju pesama VBB-a, nego ste spremili nove kompozicije. Možete li da nam otkrijete na čemu trenutno radite sa bendom? 
 
Atila: Da, spremili smo nove kompozicije na tekstove koje piše Branislav Bašić Pekar a očekujem uskoro da se saradnji pridruži i Nikola Kostić Lee Man.
 
021: Ovih dana ste u studiju. Snima se novi album, možete li da nam kažete kada će biti dostupan publici, u kom obliku (onlajn, ploča, CD) i da li je već poznato ime novog izdanja?
 
Atila: Od 1. decembra VBB se nalazi u studiju i pripremamo novi CD i ploču, ukoliko sve bude teklo po planu. Na snimanju će takođe učestvovati gosti muzičari kako iz Srbije, tako i iz Hrvatske. Za sada neću otkrivati imena gostiju, kao ni naziv albuma, već to ostavljam za prijatno iznenađenje.
 
 
021: Hoće li publika koja bude pratila Novosadsku kulturu sećanja putem onlajn platformi moći da čuje neku od novih pesama?
 
Atila: Da, hoće. I to u sredu, 9. decembra, putem live streama.
 
021: Ukoliko je VBB pre više od 15 godina objavio izdanje sa nazivom "Vreme je za Novi Sad", za šta bi danas, u ovim kovid vremenima i vremenima distance među ljudima, bilo vreme?
 
Atila: Vaše pitanje je toliko dobro, da mi ga je žao kvariti odgovorom!
  • Zoran

    20.05.2022 18:00
    Veliki majstor gitare
    Moj drug iz vojske(1980)Atila Šoti,'70-tih i '80-tih više okrenut tada popularnom jazz-rocku sa svojom grupom 20.vek.
    Veliki gitarista...!!
    Ovim putem ga pozdravljam.
    Zoran..Novi Kneževac.!!
  • Brankica

    04.11.2021 19:56
    Vreme je za Novi sad
    Svaka podrska za VBB
  • Brankica

    10.02.2021 19:55
    Bluz
    Uvek su svirali nekomercijalnu muziku,zato ih volim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Muškarac ili medved u šumi?

Zarobljena u inception-u trendova na mrežama ovih dana mogu slobodno reći da je moje "Rimsko carstvo" – medved vs. muškarac u šumi.

Poraz pre izbora

Posle ne malo neizvesnosti, lokalni i izbori za grad Beograd održaće se 2. juna. Međutim, čini se da su nepotrebni, rezultati gotovo da su poznati i danas, mesec dana pre održavanja.

Svet pomahnitao za oružjem

U celom svetu je na oružje potrošeno 2.400 milijardi dolara, što je sedam odsto više nego prethodne godine.

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.