Skopje skopje mi sko

Postoje reči koje ne znače ništa, ali nas ipak vode na neka druga mesta i u neko drugo vreme.
Skopje skopje mi sko
Foto: 021.rs
"Skopje skopje mi sko" nije nikada završeni stih Vlatka Stefanovskog i u njima ne mora da bude one t'ge za jug. "Skopje skopje mi sko" je krnje razumevanje jezika onih kojima je, uz neznanje italijanskog, zajednički imenilac bilo i to što su znali gde su nedeljom oko 15 časova.
 
I tako je veliki broj onih koji su umeli da saberu kvote, ali ne i da razumeju reči, godinama tražio tu jednu pesmu. "Treba mi pomoć. Tekst pesme po Vuku ide nešto kao 'skopje mi skopje sko... libe libe libe...' (ili sam barem tako ja razumeo)", tražio je pre 11 godina na forumu izmučenog B92 jedan od korisnika.
 
Pet godina kasnije i više od hiljadu kilometara od mesta u kom tekstovi pesama "idu po Vuku", nekog je zanimala ista stvar - kako se zove ta jedna pesma? Samo je tog puta pitanje bilo postavljeno na jednom od holandskih sajtova, uz malu "holandizaciju" italijanskog, pa je stih glasio "skopje skopje de skop".
 
Te reči koje su ljudi prepoznavali, a koje "po Vuku" nisu imale nikakvo značenje, bile su fragment jednog vremena. Ta pesma, čije ime se teško nalazilo, ostala je odjavna špica punih stomaka posle nedeljnog ručka i uvod u -  kalčo.
 
Bila je to najava za još jedan gol Adrijana i Vijerija, dominaciju Totija, Ševčenka, Nedveda, Del Pjera, saundtrek očekivanja da barem jednom bude uzviknuto "Moooonteela" dok ovaj širi ruke kao da će upravo da uzleti. "Skopje skopje mi sko" značilo je da će Pipo Inzagi ponovo da spava u ofsajdu, te da će, na kraju, verovatno da postigne pogodak uz veliku mogućnost da loptu u mrežu smesti bilo čime osim nogom.
 
Onda su došli neki naši mečevi, turniri sklepani u gradskim četvrtima, po školskim dvorištima. I ta pesma za koju smo znali odakle je, ali ne i čija je, redovno se pojavljivala u pauzama između mečeva, uz Opus i "Live is Life". Deo te fudbalske plejliste bila je i, iz nekog razloga, Boney M i njihova priča o Grigoriju Raspućinu.
 
Magiji pesme doprinelo je i to što reč "aplikacija" nije bila deo naših vokabulara, i to što ste na telefonu mogli da imate eventualno dve-tri pesme. Više slika su stariji imali u novčaniku, nego na telefonu. Tako je ta melodija zadržala vrednost zbog koje ste morali da se potrudite da biste u njoj uživali, ili pak da vežbate strpljenje čekajući špicu na ružičastoj televiziji. 
 
Tek kasnije ćemo otkriti snagu reči "lyrics", kao dodatka pri nabadanju slova neke pesme po tastaturi. Shazam je bio nešto što je moglo da bude samo deo "kad bi bilo" razgovora, daleko od stvarne mogućnosti. Tako je i ta numera u Srbiji ostala "kalčo pesma", poznatija kao "skopje skopje mi sko". Zahvaljujući algoritmima danas kada ukucate "skopje skopje mi sko" iskočiće vam odmah pesma za koju ste nekada morali da se raspitujete po forumima. Isto tako saznaćete i da nije "skopje", već "skopja" ("scoppia").
 
Svaki put kada bi ta pesma naišla, uz melodiju koju prati ženski glas, ponovo se proživljavalo nedeljno popodne. Tako je bilo i kada se pojavila vest da će se na Evropskom prvenstvu, pred meč između Italije i Španije, puštati upravo ova pesma u znak sećanja na umetnicu koju je otpevala - Rafaelu Karu. Preminula je samo dan pred utakmicu timova dve države koje su bile veoma važne za njenu karijeru pevačice, glumice, televizijske voditeljke i plesačice.
 
Navijala je za Juventus, a bila je sve ono što može da bude i fudbal - graciozna, puna talenta i dovoljno drčna da pomera granice. Kada je postala prva televizijska ličnost koja je pred kamerama pokazala svoj pupak tokom emisije "Canzonissima", kritikovali su je Vatikan i Katolička crkva. Danas kada fudbaler skine dres proslavljajući gol - fasuje žuti karton. 
 
Tako se u noći kada je njena Italija izborila finale Evropskog prvenstva sa Vemblija čula pesma. Tada su je mnogi već i znali, ali je pitanje da li su razumeli poruku, vrlo jednostavnu i veoma tačnu:
 
A far l'amore comincia tu - Počni prvi da vodiš ljubav.
 
  • Slucaj

    07.07.2021 20:43
    Aj da ispatetisem. Dobra stara vremena... Svaki put kada prilikom postavljanja komentara dobijem zadatak da izaberem slicice sa aparatima za parking pitam se da li mladji izaberu "preskoci". Cega li ce se oni sa nostalgijom secati iz svoje mladosti? Windows 10?
  • Nada

    07.07.2021 20:04
    Bas lep tekstić:) i evo slušamo pesmu...
  • 021

    07.07.2021 16:51
    NS
    Pesma uz koje smo odrasli. I ja sam 20g mislila da je Skoplje, gl grad Makedonije, dok nisam otkrila gugl tr.
    Fenomenalna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.