Ljudsko dostojanstvo je već pogaženo, a sa njim i zakoni

Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima jasno propisuju da je zabranjeno objavljivati/emitovati sadržaje koji "povređuju ljudsko dostojanstvo".
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković nije u pravu kada kaže da bi zabrana objavljivanja takvih fotografija dovelo u pitanje ovdašnju slobodu medija.
 
Ovo što se događa poslednjih nekoliko dana sa publikovanjem pomenutih fotografija ne predstavlja slobodu medija već elementarni neprofesionalizam i nepoštovanje zakona. Ministarka je pravnica, ima položen pravosudni ispit i radila je u advokaturi. Drugim rečima, veoma dobro poznaje ovu problematiku. Samo je potrebno da "promeni šešir" i da umesto političarke, potpredsednice Vlade i resorne ministarke progovori kao pravnica koja tumači nedvosmislene zakonske odredbe.
 
Član 79. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da se "prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja". Pozivanje na to da se ovim objavljivanjem doprinosi javnoj raspravi o pojavi, događaju ili ličnosti na koju se informacija odnosi, nije dovoljno opravdanje, pogotovo što je u toku istražni postupak iz kojeg očito "cure" pomenute fotografije.
 
Zakon o elektronskim medijima u članu 50. propisuje da se "medijska usluga pruža na način kojim se poštuju ljudska prava, a naročito dostojanstvo ličnosti". Jasno je da to ovde nije slučaj. Nikakva zaštita identiteta žrtava ne može da zaštiti njihovo dostojanstvo niti da ospori kršenje ljudskih prava najbližih članova porodica koji još uvek ne znaju šta se desilo sa nestalim sinovima, braćom, muževima, očevima čija imena pojedini zvaničnici pominju u medijima. Šta god da su radili za života i kojem god kriminalnom klanu da su pripadali, to je neprihvatljivo.
 
Imajući u vidu da se ono što se događa poslednjih dana poredi sa scenama koje smo mogli da vidimo u akciji "Sablja", podsećam javnost da tada još uvek nije postojao Savet za štampu, niti je postojao Savet RRA/REM, čija predsednica Olivera Zekić zdušno brani emitovanje pomenutih materijala tezom da su oni imali "edukativnu svrhu". To nije opravdanje jer Zakon o elektronskim medijima u članu 50. jasno propisuje da se Regulator "naročito stara da se ne prikazuje ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja, osim ako za to postoji programsko i umetničko opravdanje". 
 
Ne vidim da postoji dovoljno jako programsko opravdanje za scene eksplicitnog nasilja koje nemaju nikakvu svrhu edukacije. One jednostavno spadaju u domen krivičnog prava kada "tužilac takvu vrstu dokaza i informacija ne može i ne sme da deli sa bilo kim ko nema kontakta sa predmetom u kojem se ti dokazi nalaze".
 
Osim "Sablje", poređenja aktuelnih fotografija sa snimcima egzekucije šestorice civila u Trnovu od strane jedinice "Škorpioni", asanacijom masovnih grobnica i pronalaženjem zemnih ostataka Ivana Stambolića – ne stoje. Između ostalog i zato što su pomenuta krivična dela pravosnažno dokazana, uz napomenu da je iza tih nedela stajao deo državnog aparata koji je ubio premijera, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije i nevine civile. 
 
Ovim što se trenutno odigrava, država kao da se trudi da dokaže da nema i nikada nije imala bilo kakve veze sa osumnjičenim počiniocima, iako su doskora ti isti mediji bili puni navoda o takvim vezama. I baš to rađa sumnju. I vređa inteligenciju. Jer sloboda i profesionalizam medija nisu isto. Ljudsko dostojanstvo je već pogaženo, a sa njim i zakoni.
 
Tekst Verana Matića prvobitno je objavljen pod naslovom "Ljudsko dostojanstvo" na sajtu javniservis.net.

Kad ste već ovde...

Stotine hiljada vas svakodnevno se oslanja na 021 tragajući za istinom i objektivnim pristupom informisanju. Obavezali smo se da ćemo raditi u interesu javnosti sa uspostavljenim visokim standardima novinarske profesije i vi ste nam uzvratili ogromnim poverenjem. Vašu podršku sada možete i da konkretizujete. 021 je pokrenuo gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od zanimljivih artikala direktno podržavate rad redakcije 021. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je za našu budućnost. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • Mile rent-a mozak

  27.07.2021 10:57
  Prvo što je naučio od vojvode koji je doktorirao na temu iz marksizma, je da na ovim prostorima nema zakona, i da je sve na prodaju - čak i obraz ( dostojanstvo je utopija za 75 % građana ove zemlje). Onda su mu dozvolili da se informiše i da dezinformiše. Ostalo je istorija patologije.
 • x

  26.07.2021 12:30
  y
  @duško
  sirotinja je vezana dugovima i kreditima.
  intelektualci i "misleći" nosioci eventualnih promena su mahom otišli.
  ostalima je dobro.

  nema ovde više ko da se digne.

  da li kurta, da li murta, radiće nam šta hoće doveka.
 • Duško

  26.07.2021 11:58
  Ubedio je sirotinju da ima šta da izgubi, ne znam kako. Umesto da sirotinja bije kao da sutra ne postoji, svi se nešto ucvrcali. Šta imate da izgubite? Državu i decu su vam već uzeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Odustanite od dijaloga

Možda pre nego od bojkota opozicija treba da odustane od medijskog dijaloga sa režimom.

Liman je Srbija

Prošla sedmica u Novom Sadu pokazala je kako izgleda sedam dana života u gradu u kojem ne biste želeli da vam odrastaju deca.

Kako podučavati patriotizmu?

Kada režim u Srbiji počne da priča o patriotizmu možemo biti sigurni da je na delu bežanje od odgovornosti i uzurpacija vlasti.

Nečista krv

Uz nekoliko zamaha i udaraca Dragan Bjelogrlić pokazao je da se dobro pripremio za ulogu Hadži Trifuna u novom projektu "Nečista krv: Greh predaka".

Suverenizam

Dveri su od svojih početaka negovale imidž organizacije desnih intelektualaca, bilo da su za polje delovanja imali kulturu, desni sektor NVO-a – čiji su pioniri – ili učešće u politici.