Kako sam počela da botujem na instagram profilu Željka Mitrovića

Priča koju ćete čuti možda vam se učini kao takozvani "first world problem", kap u moru sitnica koje vam se mogu desiti i koje vam ne remete mnogo život.
Kako sam počela da botujem na instagram profilu Željka Mitrovića
Foto: 021.rs
Međutim, priča koju ću vam ispričati mogla je (i može) da bude mnogo ozbiljnija kad govorimo o krađi identiteta na internetu, širokom prostoru koji svi delimo i volimo.
 
Bilo mi je prilično smešno kad sam pre nekoliko dana od poznanika saznala da se neko na Instagramu predstavlja kao ja. Zapravo, ne predstavlja se kao Gorica Nikolin, već koristi moj lik na svom profilu.
 
Ovo je Kaća. Zapravo ne, to sam ja.
 
 
Očigledno lažan instagram profil izvesne Kaće Popović (@kaca_popovic123456) pravi je dragulj. Prva objavljena fotografija na njemu je moj selfi od prošle godine, koji sam objavila na svom ličnom nalogu. Kaća je shvatila da želi da izgleda kao ja - fotografiju sam objavila 13. maja 2020. godine, a već dva dana kasnije njome se okitio ovaj tada tek nastali lažni profil.
 
 
Kaća je tek mesecima kasnije objavila novu fotografiju na profilu, a to je bila neka devojka s crnom kosom i plavo-zelenim očima - to me navodi na pomisao da je osoba iza lažnog profila ljubitelj(ka) ove kombinacije.
 
Poznanik je taj profil ugledao među komentarima na instagram postu Željka Mitrovića, vlasnika Pink imperije. Jasno je da je u pitanju lažni nalog, a generički komentari koji su ostavljeni na nekoliko postova (kao i svi ostali) povećavaju njihovu vidljivost zahvaljujući algoritmu. 
 
 
Zaista loša situacija. Iskoristila sam mogućnost koju Instagram nudi za prijavu lažnog predstavljanja i navela da se neko lično predstavlja mojim likom, premda drugim imenom. Informaciju sam podelila sa brojnim prijateljima na Tviteru u (nadam se) duhovitom maniru i mnogi su prijavili nalog - ali ispostaviće se da su lažni nalozi koji vam kradu fotografije nedodirljivi, ubrzo ćemo svi saznati. 
 
Dobijam odgovor od Instagrama da su prebukirani prijavama, ali da je njihov softver gotovo siguran da nije došlo do kršenja pravila korišćenja ove mreže. Kako to?
 
 
Naravno da Instagram nije u pravu i da je krađa fotografija kršenje pravila upotrebe - zato i postoji opcija prijave lažnog predstavljanja. Moje mogućnosti odatle nisu velike. Mogu da blokiram nalog, da ga "sakrijem" od svojih očiju i da se pomirim s tim da će se moj selfi prikazivati u suludim komentarima na profilu čoveka koji živi u nekoj drugoj dimenziji. Pomalo se osećate i poraženo ako je to sve što možete da uradite.
 
Šta je krađa identiteta?
 
Krađa identiteta je krivično delo pribavljanja podataka o drugome (ličnih, finansijskih) radi prevare. Najčešće do krađe identiteta dolazi sa kreditnim karticama i ličnim kartama radi pribavljanja finansijske dobiti, ali postoji i krađa s ciljem, recimo, narušavanja ugleda drugoga. 
 
Da je iz godine u godinu sve više ovakvih prevara mogli smo da naučimo i iz famozne američke serije "The Office", kada se jedan od glavnih likova (Džim) predstavlja i u potpunosti imitira drugog glavnog lika (Dvajt). 
 
"Identity theft is not a joke, Jim! Millions of families suffer every year!", poručuje Dvajt svom kolegi iz kancelarije, urgirajući da prestane da ga imitira.
 
 
Povremeno se u medijima pojavljuju informacije da su na društvenim mrežama osvanuli lažni nalozi pojedinih političara i javnih ličnosti. Takvi slučajevi se mogu prijaviti tužilaštvu za visokotehnološki kriminal ili policiji, uz opravdanu sumnju da će iko krađu fotografije zbog botovanja shvatiti ozbiljno. Zamislite tog tužioca koji će dobiti moj slučaj? Pritom, nadležni organi mogu da ugase lažni profil stupanjem u kontakt s predstavnicima Fejsbuka - vlasnika Instagrama, u Srbiji. Ali Fejsbuk nema predstavnika u Srbiji...
 
Ako baš imam vremena i živaca, mogu da tužim lažni nalog za krađu autorskog dela. Zamislite tog sudiju?
 
Gde sam pogrešila, a gde možda grešite i vi?
 
Prekomerno deljenje podataka na internetu postaje ozbiljan problem svih generacija na društvenim mrežama. Apsolutno nismo obazrivi, a lično mislim da najveću štetu čine roditelji prema deci. Ne znam da li prođe jedan dan da ne vidim da je neko podelio fotografiju svoje tek rođene bebe (ni ime još nema, ali se skupljaju lajkovi) i male dece, što je dobar "dezert" za brojne pedofile na internetu. 
 
Delimo lične podatke, gde živimo, s kim živimo, kako živimo, redovnu rutinu, blizak krug ljudi...
 
Držimo otključane profile, odgovaramo na poruke, imamo slabe šifre... Sve su to problemi na koje stručnjaci poput SHARE Fondacije godinama govore, ali dok se ne opečemo, ništa nećemo naučiti.
  • Lepi Brka

    27.10.2021 20:30
    Lepa si poyyyy
  • Zizi

    27.10.2021 11:36
    Možda direktno?
    Ne znam koliko je primenjivo na ovu mrežu, ali možda bi trebalo direktno kontaktirati podršku... Imala sam situaciju gde mi bivši poslodavac nije ugasio profil na LinkedInu (tražio je da otvorim novi zbog posla i rečeno mi je da će ga obrisati kad sam odlazila), prijave "na dugme" nisu uspele pa sam pisala direktno i profil je gotovo momentalno obrisan.
    U svakom slučaju, držim palčeve da se razreši
  • ombre

    27.10.2021 10:22
    чекај
    Хоћеш да кажеж да летећи ауто не постоји?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.

Akušersko nasilje i prosto primoravanje

Juče se po internetu brzinom svetlosti proširila priča da je mlada majka u porodilištu u Sremskoj Mitrovici pretrpela torturu tokom loše vođenog porođaja.

Hladni dani ućutkali hvalisavog Vučića

Predsednik Srbije se često hvališe kako je za "11 godina naprednjaka izgrađeno 900 kilometara autoputeva, čak 325 više nego za 54 godine koliko su Srbijom vladali Tito, potom Milošević".